CIECH Soda Romania (CSR) este fortata sa demareze procesul de oprire a productiei la uzina sa din Ramnicu Valcea, incepand cu 18 septembrie 2019. In cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoita sa inceteze contractele de munca pentru majoritatea angajatilor sai. Cu toate ca a depus mari eforturi pentru a mentine in viata singura fabrica de soda calcinata din tara, CIECH este fortata sa ia astfel de decizii din cauza recentelor majorari ale pretului aburului industrial pana la un nivel nesustenabil, operate de catre unicul sau furnizor, CET Govora.

Aflata in insolventa inca din 2016 si afectata de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denuntat in mod unilateral, in 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial catre CIECH Soda Romania. Asta in conditiile in care pretul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie si trebuia sa fie valabil pana la 31 decembrie 2020. Conform noilor conditii, este impusa o noua crestere a pretului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult fata anul trecut (incluzand certificatele CO2).

Grupul CIECH a avut in permanenta o atitudine deschisa spre cooperare si a solicitat de asemenea sprijinul autoritatilor pana la cel mai inalt nivel pentru a incerca sa ajunga la o intelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului pret de catre CIECH Soda Romania ar insemna mari pierderi financiare pentru companie.

“CIECH Soda Romania, parte a Grupului CIECH - lider in industria europeana de profil si unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piata locala - se afla in imposibilitatea de a-si continua operatiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul sau furnizor de abur. Cu mare dezamagire trebuie sa anuntam demararea procesului de oprire a productiei noastre. E o veste trista pentru noi, pentru oamenii nostri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, insa nu ne pierdem speranta ca inca mai putem gasi, la cel mai inalt nivel, sprijinul de care avem atata nevoie pentru a continua business-ul nostru. In ultimul timp, am lucrat continuu la gasirea unor solutii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme si pentru a salva CIECH Soda Romania. Nu ne vom da batuti!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda Romania.

CIECH cauta cea mai buna solutie, printre optiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obtinerea aburului dintr-o noua sursa eficienta din punctul de vedere al costurilor, in cooperare cu parteneri externi. CSR ramane deschisa negocierilor cu CET dar in acelasi timp deruleaza o analiza profunda si in detaliu a conservarii fabricii din Romania, in vederea unei posibile reluari a productiei in viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate pana la sfarsitul acestui an.

In cazul in care va fi necesara oprirea productiei pe termen lung, CIECH Soda Romania va fi nevoita sa inceteze contractele de munca pentru 500 dintre cei 600 de angajati ai sai. O parte vor ramane in uzina pentru mentenanta instalatiilor, astfel incat sa poata fi reluata productia la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajati va fi oferita posibilitatea unei relocari la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o oferta de plecari voluntare, avand asigurat un pachet compensatoriu cuprinzator. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru gasirea de noi joburi, datorita unui program special de plasare a fortei de munca (consiliere in cariera, dezvoltarea competentelor / recalificare profesionala, asistenta in gasirea de oferte de munca).

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din Romania

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei in Romania si a ajuns la aproape 600 de angajati la fabrica sa din Ramnicu Valcea, inclusiv Sucursala din Romania. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora in 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industriala intr-o companie competitiva pe piata, a platit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia nationala si la intarirea relatiilor romano-poloneze. CIECH Soda Romania, companie a Grupului CIECH, produce soda calcinata şi silicat de sodiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri