30 Noiembrie 2019

O companie israeliana sustine ca poate sa prezica cutremurul cu cel putin patru ore inainte



Mihail Lala, investitor principal al unei companii israeliene, a declarat ca, in urma unor cercetari de 30 de ani, s-a reusit dezvoltarea unui sistem de depistare a cutremurelor cu cel putin patru ore inainte si cu cel mult 12, conform Agerpres.

"Pe parcursul lunii septembrie a anului acesta am desfasurat un 'proof of concept', o perioada experimentala de testare a sistemului, monitorizand vestul Turciei si estul Greciei, experiment care a intors rezultate de peste 90% acuratete", a spus Lala cu prilejul unei conferinte.

El a mentionat ca, in a doua parte a anului viitor, impreuna cu Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), compania israeliana va organiza in Romania o sesiune experimentala de monitorizare a zonei Vrancea. Lala a informat ca, pe parcursul acestei sesiuni, tara noastra va beneficia gratuit de acest sistem si de alertele emise. Lala a precizat ca aceste alerte vor fi furnizate doar autoritatilor statului roman, nu si publicului larg.

"Orice se intampla pe planeta (...) la nivel terestru se reflecta, intr-o oarecare masura, in ionosfera ca intr-o oglinda gigantica (...) Daca stii cum sa cureti aceasta oglinda, poti privi o imagine clara a exact ceea ce urmaresti; in cazul nostru, a proceselor care insotesc un cutremur", a afirmat Lala. El a spus ca, prin intermediul unui algoritm, se transforma aceasta imagine intr-o predictie.

"Am initiat un proces prin care, alaturi de autoritatile romane, vom sprijini constructia unui plan de raspuns in cazul unei alerte majore", a adaugat Lala.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a precizat ca sesiunea experimentala de monitorizare a zonei Vrancea va incepe la mijlocul anului viitor si va dura 6 luni. "Incepand cu mijlocul anului viitor, UPB (...) va derula faza de 'proof of work' a acestui proiect 6 luni", a declarat Costoiu.

In opinia sa, parteneriatul UPB cu firma Ionoterra este unul "extraordinar" pentru tara noastra.

"Important (...) e sa putem sa folosim rezultatele muncii cercetatorilor in acest proiect in folosul si siguranta oamenilor (...) Dorim sa atragem atentia autoritatilor nationale, structurilor de siguranta nationala, autoritatilor locale, institutiilor, societatii in general: 'Ce facem cu datele pe care le ofera acest proiect? Care e raspunsul nostru, al societatii, la datele pe care stiinta le ofera societatii? Ce am putea face in 4 ore?' (...) 4 ore par multe, pare un timp suficient de mare sa cobori din bloc sa-ti salvezi viata, 4 ore e un timp suficient sa inchidem reactoarele la Cernavoda (...) 4 ore (...) inseamna foarte putin, extrem de putin, daca nu suntem capabili sa ne organizam, daca nu avem un raspuns", a adaugat Costoiu.



Citeste si