Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) solicita Guvernului sa abroge Ordonanta 77/2011 privind taxa clawback.

"Fabricile de medicamente din Romania sunt tinta unor interese care, prin manipularea 'taxei clawback', urmaresc inchiderea lor si disparitia acestui sector strategic din Romania. Solicitam Guvernului Orban sa isi asume raspunderea si sa abroge imediat OUG 77/2011, totodata sa implice serviciile statului roman pentru urmarirea si stoparea fenomenului disparitiei medicamentelor romanesti", se arata intr-un comunicat al PRIMER.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania - care reuneste 19 situri de fabricatie din tara - atrage atentia asupra "deteriorarii competitivitatii" fabricilor de medicamente care au o cota de piata de sub 4% si crestere de sub 2%, in conditiile in care importurile de medicamente cresc cu peste 20%.

"Stagnarea evolutiei producatorilor de medicamente din Romania este efectul fiscalitatii paradoxale generate de 'taxa clawback', care s-a dublat in ultimii 4 ani, obligand site-urile de fabricatie din tara sa plateasca bani pentru venituri realizate de alti jucatori din piata farmaceutica", afirma Dragos Damian, director executiv la PRIMER.

Retail jobs

In conditiile in care acest segment economic face obiectul unor "reglementari absurde, care denatureaza competitia libera", producatorii de medicamente nu pot sa se dezvolte, trebuind sa elimine medicamente din portofoliu si sa se orienteze tot mai mult catre productia de lohn, se atrage atentia in comunicatul citat.

"A venit momentul sa nu se mai traga de timp periclitand astfel un sector economic strategic pentru orice tara, ci sa se ia masuri serioase, asta incluzand si o investigatie a serviciilor statului roman in acest sector. Efectul 'taxei clawback' este mai distructiv decat al OUG 114, pentru ca preturile la medicamente sunt controlate, astfel incat medicamentele fabricate in tara sunt nerentabile. S-a demonstrat in ultimii patru ani ca este falsa ipoteza conform careia 'taxa clawback' este o sursa de venituri bugetare si o forma de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe, aceasta devenind de fapt o parghie pentru inchiderea fabricilor din tara si transformarea Romaniei intr-un stat captiv importurilor", a mai declarat reprezentantul PRIMER.

Citeste si:
PRIMER: Paracetamol, Ibuprofen și Hidroxiclorochină, eficiente în...
Dragoș Damian, PRIMER:...

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri