Populatia Europei imbatraneste. In urmatorul deceniu, un sfert din populatia continentului va avea peste 65 de ani. Bolile neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson, sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni legate de varsta si vor genera cea mai mare povara pentru societatile europene. Schimbarea radicala si adaptarea la provocarile aduse de imbatranirea populatiei vor fi necesare pentru prevenirea si diagnosticul precoce, precum si pentru gestionarea facilitatilor pentru varstnici.

Desi multe boli sunt inca incurabile, in toata Europa apar din ce in ce mai multe idei noi cu privire la modul de tratare a acestora. Regiunile Centrale, de Est si de Sud ale Europei au devenit recent un teren fertil pentru inovatori talentati. De exemplu, in programul Wild Card din 2019, o initiativa a EIT Health de creare de companii inovatoare, care stabileste provocari specifice in materie de sanatate la care sa raspunda antreprenorii, 40% din cereri provin din tari europene clasificate ca avand o capacitate de inovatie „moderata” si „modesta” (conform European Innovation Scorecard). Antreprenorii provin din medii tot mai diverse, ca urmare a oportunitatilor prezentate de organizatii precum EIT Health.

EIT Health, cea mai importanta retea de jucatori din domeniul sanatatii din Europa, sprijina dezvoltarea celor mai promitatoare concepte de start-up si business pentru a revolutiona modul in care sunt tratate multe boli legate de varsta, printre altele. In 2019, EIT Health a sprijinit peste 50 de startup-uri promitatoare si echipe din aceste regiuni, oferindu-le acces la mentorat, instruire si finantare, precum si acces la o retea vasta de actori si inovatori de top din domeniul sanatatii.

Noile tehnologii ar fi putut fi trecute cu vederea cu usurinta daca nu ar fi existat un program conceput pentru a diminua decalajul dintre regiunile occidentale si estice. Schema de inovare regionala EIT Health ajuta la identificarea, incubarea, validarea si extinderea ideilor din 13 tari: Portugalia, Italia, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Romania, Croatia, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania. Programul include 14 huburi situate in 13 tari din Europa de Est, Europa Centrala si de Sud. Aceste hub-uri servesc ca puncte de acces la o retea pan-europeana a celor mai bune universitati, companii si proiecte ale acestora.

Programul isi propune sa sustina dezvoltarea regiunilor pe care le acopera, descoperindu-le atuurile in inovatie si atragandu-i pe inovatorii locali sa participe la programe si competitii pan-europene. Programul este condus de Institutul European de Inovatie si Tehnologie (EIT) si este coordonat in domeniul asistentei medicale de EIT Health InnoStars.

Citeste si:
Educatia si sanatatea, cele mai urgente probleme din Romania
Cele mai urgente probleme din...

In Romania, hubul EIT Health este comunitatea FreshBlood HealthTech din Cluj-Napoca. „Tarile emergente care participa la programul regional de inovare au un potential imens de inovatie in domeniul sanatatii, iar huburile EIT Health pot accelera acest potential”, a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Manager de proiect al comunitatii FreshBlood HealthTech. „Colaborarea este esentiala pentru cercetare si dezvoltare si suntem intr-o pozitie perfecta pentru a conecta initiativele inovatoare si companiile cu mediul academic in regiunile noastre. Ne mandrim ca jucam un rol insemnat in implicarea talentului local in Romania si ca am gasit echipe care dezvolta idei si tehnologii ce vor putea imbunatati intr-o buna zi viata tuturor cetatenilor europeni.”

Proiecte romanesti de succes

Doua dintre proiectele romanesti merita o atentie speciala.

  1. Sistemul de diagnosticare si monitorizare a cancerului pulmonar - Romania: detectarea cu retele neuronale

Sistemul de diagnosticare si monitorizare a cancerului pulmonar este dezvoltat pentru a imbunatati detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistarii tardive, doar 15% dintre pacientii care sufera de cancer pulmonar supravietuiesc inca 5 ani dupa diagnostic. Datele publicate recent estimeaza o inmultire a deceselor cauzate de cancer pulmonar la nivel global, de la 1,6 milioane in 2012 la 3 milioane in 2035. Consortiul care dezvolta noul sistem intentioneaza sa abordeze aceasta problema cu o procedura de testare non-invaziva standardizata. Procedura va folosi retelele neuronale pentru a analiza imagini pe baza ultrasonografiei transtoracice (TUS), ajutand medicii sa decida daca o leziune are caracter benign sau malign. Acesta s-a numarat printre cele mai promitatoare proiecte din cadrul RIS Innovation Call 2019, in care evaluatorii au selectat proiecte din Europa Centrala, de Est si de Sud pentru a primi mentorat si finantare de pana la 75.000 de euro.

  1. InnoHealth – Romania: reabilitare asistata robotic

InnoHealth este un sistem robotic inovativ pentru recuperarea medicala a membrelor superioare ale supravietuitorilor de accident vascular cerebral. Deficientele membrelor superioare afecteaza intre jumatate si trei sferturi din supravietuitorii de accident vascular cerebral, iar situatia este amplificata de o lipsa grava de personal medical in multe tari europene. Consortiul InnoHealth isi propune sa dezvolte un sistem de recuperare asistata robotic modular, conceput pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral. Acesta este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile. Proiectarea modulara genereaza rentabilitate si o intretinere mai usoara. Si acesta a fost unul din cele mai promitatoare proiecte din cadrul RIS Innovation Call 2019.

Citeste si:
Orban: Bugetul Sanatatii nu va scadea, ci va creste cu cateva miliarde
Orban: Bugetul Sanatatii nu...

“Datorita bazei sale imense de talente, aceasta regiune este o mina de aur pentru idei inovatoare in domeniul sanatatii. Cu toate acestea, se confrunta cu un numar mai mare de provocari decat regiunile mai avansate atunci cand vine vorba de transformarea ideilor bune in solutii validate si afaceri viabile. Prin EIT Health si cu ajutorul Schemei de Inovare Regionala EIT, putem oferi o poarta catre acest potential neexploatat”, a declarat Monika Toth, manager de program RIS.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.

Apel catre toti inventatorii, creatorii si persoanele cu initiativa! Alegeti provocarea si aplicati pana la 9 februarie 2020 Wild Card!

Obiectivul este crearea de intreprinderi care sa rezolve provocari importante din domeniul sanatatii, imbunatatind viata pacientilor si persoanelor din Europa.

Citeste si:
Serviciile medicale private prin ochii romanilor: care sunt avantajele
Serviciile medicale private...

Pentru a afla mai multe despre EIT Health InnoStars si despre Schema de inovare regionala a EIT puteti sa dati click pe link-urile din numele programelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
EIT Health: Ajutoare de mii de euro pentru start-up-urile din sanatate