Statul are in plan sa investeasca aproape 80 de milioane de euro in iluminatul ecologic stradal si circa 90 milioane euro in programul Casa eficienta energetic, care finanteaza pe langa iluminat si sisteme de incalzire sau de izolatie.

Iluminatul ecologic public stradal este un program dedicat autoritatilor locale. "Vrem sa inlocuim becurile vechi de pe strazi, cu led-uri. Investim in asta circa 384 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro). Daca inlocuim sursele de iluminat clasice cu cele ecologice pe strazile din Romania, vom avea numai de castigat: si in facturi, si in emisii si in economisirea de resurse", a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.

Anul acesta va fi lansat in premiera programul Casa eficienta energetic.

"Lansam in premiera si programul Casa eficienta energetic – un program prin care incercam sa eficientizam energetic cat mai multe case din Romania. Ce finantam concret prin acest program? Sisteme de incalzire, iluminat ecologic si sisteme de izolatie. Asta inseamna ca oamenii isi vor putea cumpara prin program de la centrale pe peleti, ferestre izolante, pana la leduri sau panouri solare", mai spune Alexe.

Retail jobs

Casa eficienta energetic este un program prin care se finanteaza pana la 15.000 de euro pentru o locuinta.

"Avem un buget total de 429 de milioane de lei (cca. 90 mil euro) si ne-am programat sa avem intre 6000 si 8000 de beneficiari. Romanii care il vor accesa, vor putea sa isi eficientizeze energetic locuintele, fie cumparand doar o categorie de sisteme, sau toate tipurile de tehnologii pe care le prindem in finantare", a adaugat ministrul.

Acest program va putea fi accesat si de institutii publice. Pentru acestea, bugetul este separat si este de 384 de milioane de lei.

Sursa foto: milan noga / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri