Peste jumătate dintre companii aleg reîntoarcerea parțială la birouri, într-un sistem de ture prin rotație a angajaților sau întoarcerea pe bază de voluntariat a unui număr limitat de angajați, arată un studiu Bookster, la care au răspuns peste 800 de companii din România.

Alte concluzii ale studiului ne arată că firmele mari (mai mult de 300 de angajați), firmele din București și cele din industriile IT, Telecom și Educație par cele mai înclinate să rămână în Work from Home.

Dintre cele 800 de companii participante la studiul Bookster, 21% fac parte din categoria companiilor mari și foarte mari, 36% sunt companii de dimensiuni medii, iar 43% sunt din categoria companiilor mici și foarte mici.

Acasă sau la birou?

Încă de la jumătatea lunii martie, piața muncii din România se află într-un proces continuu de adaptare la noile condiții de lucru și la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului SARS-Cov-2.

Această adaptare la situația actuală vine la rândul ei cu un impact puternic asupra modului în care funcționăm la locul de muncă, fie că angajatorul alege opțiunea „work from home” sau întoarcerea parțială sau totală la birouri.

Mai mult de jumătate dintre companii aleg reîntoarcerea parțială la birouri. Companiile mari sunt cele mai înclinate să rămână în Work from home.

Fie că este vorba de întoarcerea la birou pe bază de voluntariat sau cu un program în ture, prin care angajații merg prin rotație la birou, 53% dintre companiile întrebate au declarat că aleg varianta întoarcerii parțiale la birou pentru perioada următoare. Peste 30% dintre companii rămân într-un program de lucru exclusiv de acasă, iar numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri rămase goale în perioada stării de urgență.

Companiile mici și foarte mici sunt cele mai înclinate către o întoarcere completă la birou. 20% dintre companiile din această categorie și-au exprimat dorința de a reveni la birou, versus 13% în categoria companiilor medii. Sub 10% dintre companiile mari au precizat că vor renunța complet la lucrul de acasă în favoarea reluării activității normale, din birouri.

Rezultate pe dimensiunea companiilor

Întoarcere completă la birou

Întoarcere parțială la birou, în ture

Work from Home complet

Companii mici și foarte mici

19,8%

50,5%

29,8%

Companii medii

13,3%

55,2%

31,5%

Companii mari și foarte mari

9,5%

55,7%

34,2%

Total

15,3%

53,2%

31,3%

Angajații din IT și Telecom aleg să lucreze integral de acasă

Industria sau specificul activității este un factor determinant al deciziei de întoarcere la birou. Din studiul Bookster aflăm că mare parte dintre companiile din IT (54%) și Telecom (70%) rămân să lucreze integral de acasă. Industriile de Retail (72%), Banking (68%), Automotive (58%), Servicii (56%), Consultanță (55%), FMCG (60%) și chiar și Pharma (71%) optează pentru o întoarcere parțială a angajaților la birouri.

Industrii în care companiile aleg mai degrabă varianta întoarcerii parțiale la birou

(% din companii din industrie au ales această opțiune)

Construcții

80%

Retail

72%

Pharma

71%

Banking & Finance

68%

FMCG

60%

Automotive

58%

Advertising & Media

57%

Servicii

56%

Consultanță

55%

Iar preferința pentru lucrul integral de la birou este cea mai evidentă în industria de Manufacturing - aproape jumătate dintre companiile din această industrie își desfășoară activitatea în modul tradițional, cu toți angajații la birourile fizice.

Industrii cu preferință ridicată pentru păstrarea Work from Home

(% din companii din industrie au ales această opțiune)

Telecom

70%

Education

67%

IT - Services

60%

IT

54%

De asemenea, din analiza răspunsurilor putem observa o înclinare mai puternică spre lucrul complet de acasă la companiile din București (36%), în comparație cu restul zonelor țării, unde doar 24% dintre companii au menționat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

La birou complet

Întoarcere parțială

Work from Home

București

10%

54%

36%

Restul țării

24%

52%

24%

Bookster - Beneficiul pentru angajați care vine (și) acasă

În aprilie, Bookster, biblioteca corporatiștilor a lansat serviciul de livrare a cărților acasă, gratuit tuturor companiilor care au un abonament la serviciile corporate oferite de Bookster (livrare, campanii de încurajare a lecturii, recomandări personalizate, etc.).

În contextul în care planurile companiilor cu privire la locul unde își desfășoară activitatea se pot schimba într-un timp scurt, biblioteca Bookster reușește să ofere companiilor partenere flexibilitatea de care acestea au nevoie: livrează cărțile împrumutate atât la birou, cât și acasă la cititori.

În plus, conținutul adăugat în bibliotecă în această perioadă răspunde unor nevoi punctuale - cele mai accesate materiale au fost cele despre adaptarea la lucrul de acasă, gestionarea incertitudinii și a anxietății, lecturile despre Coronavirus și implicațiile sale sau despre activități pe care le poți face cu copilul de acasă.

Cărțile Bookster sunt livrate acum acasă la abonații din peste 1.300 de localități din toată țara, Bookster devenind astfel beneficiul pentru angajați care vine (și) acasă. Peste 1.000 de companii din România au ales să ofere angajaților acces la serviciile de livrare și recomandare personalizată de cărți din biblioteca publică Bookster.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri