Povestea M&M Product a început în urmă cu 26 de ani, când Melinda Mureșan, proprietarul companiei, a văzut pentru prima dată cum se ambalează și se paletează marfa pe piața din România.

„Așa mi-a venit ideea de a înființa o afacere prin care să import folii pentru ambalări industriale. La început am importat marfă de la o companie din Ungaria care dorea să se extindă pe o piață nouă. Încetul cu încetul am început să construiesc și o bază de clienți, apoi au venit și parteneriatele strategice cu furnizori puternici din regiune și din lume”, spune Melinda Mureșean, general manager M&M Product.

Ideea de a lansa ambalajele eco-sustenabile a venit odată cu producția tot mai mare de mase plastice provenite din petrol, care are impact dramatic asupra planetei. Astfel, ambalajele The SmartGreen sunt răspunsul companiei la nevoia acută de ocrotire a mediului înconjurător: sunt soluția pentru diminuarea gazelor cu efect de seră care rezultă din producția de mase plastice provenite din petrol.

Cum se transformă trestia de zahar în ambalaje eco

Ambaleje eco-sustenabile vs. ambalajele din plastic

Poluarea provocată de ambalajele din plastic are un impact negativ asupra mediului înconjurător, a oceanelor și a mărilor, precum și a faunei sălbatice. Potrivit datelor prezentate pe site-ul de statisctică Our World in Data, până în 2015, în lume s-au produs 7,8 miliarde de tone de plastic - mai mult de o tonă de plastic pentru fiecare persoană în viață în prezent.

Sursa: World Wide Fund for Nature

Noile ambalaje eco se diferențiază de cele prezente deja pe piață prin compoziția polietilenei verde (PE VERDE). Ce înseamnă asta? Polietilena verde este fabricată dintr-un un derivat din trestie-de-zahăr, numit biopolimer, care are amprentă favorabilă de carbon, față de folia de polietilena tradițională care este produsă din surse fosile, precum petrolul. Spre exemplu, o tonă de PE VERDE capturează 3,09 tone de CO2.

Spre deosebire de ambalajele tradiționale, cele eco-sustenabile au proprietăți tehnice și performanțe superioare celor tradiționale, precum și un aspect diferit.

„La sfârșitul duratei de viață, folia din PE VERDE poate fi reciclată în aceleași lanțuri dezvoltate deja pentru polietilena convențională. Această folie poate fi reciclată și reintrodusă în consum de circa șapte ori”, spune Melinda Mureșan, general manager M&M Product.

De asemenea, pe lângă protejarea mediului înconjurător, un alt avantaj al ambalejelor eco-sustenabile este când companiile doresc să înlocuiească polietilena convențională cu cea verde, nu este nevoie de investiții în utilaje noi de producție.

Investiție de un milion euro în ambalajele ecosustenabile

Pentru a crea ambalaje prietenoase mediului înconjurător, M&M Product a investit nu mai mult și nici mai puțin de un milion de euro în acest produs inovator. Investiția a constat mai ales în echipamente de producție care încorporează tehnologii de vârf pentru a produce folii de înaltă performanță.

Potrivit reprezentanților companiei, nu există categorii de produse care să nu poată fi ambalate în folia The SmartGreen. Practic, pot fi folosite oriunde este folosită azi polietilena din sursă fosilă. Aproape că nu există industrie care să nu utilizeze folii din PE: ape minerale, sucuri, industria berii, panificație, lactate, conserve, uleiuri, ouă, industrii de prelucrare a lemnului, ceramică, companii de logistică, prelucrarea hârtiei.

„Ambalajele eco-sustenabile se adresează tuturor producătorilor și platformelor de logistică care doresc să fie responsabile față de natură, de mediul înconjurător și să își eficientizeze procesul de ambalare. Retailerii folosesc mai puțină folie de PE în mod direct, dar pot crea parteneriate ecosustenabile cu producatorii care furnizează produsele la raft”, spune Melinda Mureșan, general manager M&M Product.

Sursa foto: Shutterstock