Câteva sute de salariaţi OMV Petrom vor organiza miercuri, 22 decembrie, acţiuni de protest, fiind nemulţumiţi de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă, care este deconectată de evoluţia costurilor, a anunţat Sindicatul Naţional Petrom.

Salariaţii companiei vor picheta, între orele 10:00 - 12:00, sediul central Petrom City din Bucureşti şi sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău, Piteşti, Ploieşti, Buzău, Constanţa, precum şi Rafinăria Petrobrazi, conform Agerpres.ro.

Aceste proteste au loc în contextul exploziei preţurilor la energie, gaze, combustibil şi alimente, precum şi al inflaţiei galopante, estimată de autorităţi că va trece de pragul de 8%. Membrii de sindicat vor să se asigure că OMV Petrom "va arăta cu adevărat că îşi respectă angajaţii şi că doreşte să evite ca aceştia să fie privaţi de protecţia unui Contract Colectiv de Muncă", care expiră în doar câteva zile, la data de 31 decembrie 2021.

"Astăzi, 22 decembrie, o zi cu însemnătate deosebită pentru libertatea şi drepturile românilor, ieşim în stradă pentru a ne face auzită vocea. Vrem să fim respectaţi, să ni se recunoască munca asiduă, să ni se coreleze veniturile cu munca depusă şi cu profitul generat. Vrem un Contract Colectiv de Muncă care să fie o garanţie a drepturilor echitabile şi cerem o creştere a salariului care cel puţin să menţină puterea de cumpărare", a declarat Costin Voicu, liderul Sindicatului Naţional Petrom.

Printre nemulţumirile salariaţilor care au determinat aceste proteste se numără "oferta jignitoare propusă" pentru evoluţia viitoare a veniturilor, sub rata estimată a inflaţiei, neplata miilor de ore suplimentare, lipsa compensaţiilor pentru cheltuielile din ce în ce mai mari generate de munca de acasă. Prin această ofertă OMV Petrom desconsideră aportul salariaţilor la consolidarea poziţiei de lider al companiei în industria de profil şi la dublarea profitului pe primele 9 luni ale anului în curs, conform ultimelor raportări, se menţionează în comunicat.

"Este aproape ca şi cum compania ne râde în faţă: se raportează dublări ale profitului, iar în documentele publice declară că sunt hotărâţi să contribuie la obiectivul ONU pentru bunăstare şi sănătate. În acelaşi timp, angajaţii nu au parte de creşteri reale salariale", a spus Manuel Chejnoiu, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional Petrom.

Numărul participanţilor la pichetări este limitat de legile în vigoare şi întregul program de proteste este adaptat reglementărilor şi recomandărilor generate de contextul creat de pandemie, protecţia şi siguranţa participanţilor fiind prioritare, subliniază sindicaliştii, care atrag atenţia că acţiunile vor continua până la soluţionarea solicitărilor.

Sindicatul National Petrom este o organizaţie sindicală legal constituită, care reprezintă interesele a aproximativ 24.000 de angajaţi din cadrul grupului OMV Petrom şi din alte societăţi comerciale precum Expert Petroleum S.R.L., Expert Petroleum Solutions S.R.L., Mazarine Energy, Dacian Petroleum, GSP Offshore, J.Christof E&P Services S.R.L., J.Christof Consulting S.R.L., Christof MB Well, Bonatti SpA Parma-Sucursala Bucuresti, Dietscon O&M, Dietsmann SRL, Falck Fire Services S.R.L, Kraftanlagen Romania S.R.L., R&R Oil Services SRL, SWS Engineering &Consulting, pentru care negociază şi încheie Contracte Colective de Muncă.

Sindicatul Naţional Petrom este afiliat la F.S.L.I. Petrol-Energie, federaţie reprezentativă la nivelul sectorului energie, petrol şi gaze şi minerit energetic.

Sursa foto: OMV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri