Magazinul de produse alimentare românești La Culiță, deschis în zona Mihai Bravu, a devenit vestit pentru produsele proaspete, exclusiv locale, pe care le pune la vânzare. Administratorul acestuia, Nicolae Sterp, a povestit pentru wall-street.ro câteva dintre provocările cu care s-a confruntat de-a lungul vremii.

Wall-street.ro: Care este povestea La Culiță?

Nicolae Sterp: Magazinul s-a deschis în 2009, a fost un entuziasm foarte mare când am venit și văd că este în continuare, după atâta vreme.

Noi am avut deschis până acum 2 ani în fiecare zi, dar s-a și nimerit cu pandemia asta. Noi înainte de pandemie aveam în plan să reducem programul, ne-am gândit la o strategie în care să căutăm o variantă în care să fie bine și pentru noi, adică să mai avem timp și pentru noi, pentru familie, și cumva să facem un echilibru între familie și muncă.

Și atunci am zis, bun, ce o să aibă de câștigat oamenii din chestia asta? Și s-au educat, ne-am educat împreună, pot să zic, în așa fel încât eu tot timpul miercuri seară aduc marfă, joia deschid, lumea știe că eu vin joia, vinerea și sâmbăta, tot timpul produsele sunt proaspete și atunci cumva e un câștig și pentru oameni și pentru noi.

Wall-street.ro: Care a fost investiția inițială?

Nicolae Sterp: Unele dintre lucruri au fost luate dinainte de tatăl meu, de exemplu, cameră de frig, am mai avut unele dintre utilaje, dar pot să spun, fără cele trei chirii, aveam atunci o chirie de 1300 de euro și a trebuit să plătim pe trei luni, cu totul cred că în jur de vreo 15.000 de euro.

Wall-street.ro: Ați recuperat investiția?

Nicolae Sterp: Da, da. Bine, părinții mei au fermă, au animale, și atunci, automat, lucrurile merg mult mai bine. Principiul oricum ăsta este, omul a fost pus pe primul loc. Să aducem ceva bun și să lucrăm cu producători români. La brânzeturi, mare parte din produse sunt de la noi, dar mai sunt unele produse care ne-au fost cerute și pe care nu le-am avut noi, dar le-am adus tot de la producători din Mărginimea Sibiului.

Noi suntem mulțumiți de cum au decurs lucrurile, cumva este o afacere de familie și atunci am lucrat toți la treaba asta.

Principiul ăsta a fost dintotdeauna, de câte ori mai aduc un produs nou, vreau să știu totul despre el, să mă asigur cum e făcut, dacă mie nu-mi place nu mă interesează. Nu vreau să-i dau omului ce mie nu-mi place. Sunt unele produse care îmi sunt cerute, dar eu știu că nu sunt făcute chiar cum ar trebui, și atunci nu îl aduc.

Wall-street.ro: Ce probleme v-a cauzat pandemia?

Nicolae Sterp: A fost o schimbare de mentalitate, în perioada în care au fost restricțiile era parcă o presiune și, când mergeai după marfă, te oprea poliția peste tot. Dar în rest, mi se pare că lumea a început să se dezvolte mai mult, cred eu, să fie mai atentă la alimentație. În mare parte, o anumită vârstă, așa, de mijloc, după cum am luat eu pulsul, mi se pare că oamenii au început să fie mai atenți, la ce mănâncă, cum mănâncă.

Wall-street.ro: Românii s-au apropiat mai mult de produsele autohtone în această perioadă?

Nicolae Sterp: Părerea mea că da. Adică, văd în același timp că inflația le-a mâncat banii oamenilor în ultima vreme, vedem toți, simțim toți pe pielea noastră cum s-au devalorizat banii. Consum la energie mai mare, gazul, oamenii mai povestesc. Totuși, în același timp, își planifică fiecare în așa fel încât pun mai multă atenție pe partea asta de hrană.

Oamenii cred că în continuare caută să fie mai atenți la ce mănâncă. Că aici e o discuție un pic mai amplă, nu putem să ne raportăm doar la mâncat, trebuie să fim atenți și cum gândim.

Wall-street.ro: Ați face lucrurile diferit dacă ar fi să o luați de la capăt?

Nicolae Sterp: Aș începe la fel, nu-mi pare rău de cum am funcționat. Aș schimba ceva, totuși, în treaba asta, să nu mai muncesc atât de haotic și de mult.

Wall-street.ro: Doriți să vă extindeți?

Nicolae Sterp: Da, chiar pentru anul ăsta mă gândesc să mai deschid două magazine, în București. Unul pe lângă Unirii, pe lângă parcul Carol, și unul pe la Ștefan cel Mare, pe undeva. Tot conceptul ăsta l-aș dori, cu program pe trei zile.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri