Dacă nu ați trecut la lustre LED, acum este momentul. Motivele sunt convingătoare. Pentru început, becurile cu LED rezistă mult mai mult decât becurile cu incandescență și emit aceeași cantitate de lumină folosind mult mai puțină energie. Acest lucru este excelent pentru mediu și vă poate economisi bani la factura de electricitate pe termen lung.

Dacă sunteți înclinat spre o casă inteligentă, LED-urile deschid ușa către multe caracteristici interesante și valoroase, inclusiv becuri care își schimbă culorile și becuri care se sincronizează cu sistemul de securitate sau cu asistentul vocal ales. În plus, mai multe becuri cu incandescență - inclusiv cele de 100 de wați - sunt în curs de eliminare treptată, așa că, în orice caz, va trebui să faceți schimbarea în cele din urmă.

Cumpărarea LED-ului potrivit este diferită de cumpărarea becurilor cu incandescență. Totuși, înainte de a merge la cumpărături pentru corpuri de iluminat cu becuri LED, există câteva lucruri pe care trebuie să le știți.

Lumeni, nu wați

Uitați ce știți despre incandescente - wații nu sunt buni aici. Atunci când cumpărați becuri, probabil că sunteți obișnuit să căutați wați ca o indicație a cât de luminos va fi becul. Luminozitatea unor lustre LED, însă, este determinată puțin diferit.

Contrar credinței comune, puterea în wați nu este o indicație a luminozității, ci o măsură a cantității de energie pe care o consumă becul. În cazul becurilor cu incandescență, există o corelație acceptată între numărul de wați consumați și luminozitatea produsă, dar în cazul LED-urilor, wații nu sunt un indicator foarte bun al luminozității pe care o va avea becul. (La urma urmei, ideea este că acestea consumă mai puțină energie).

De exemplu, un bec cu LED cu o luminozitate comparabilă cu cea a unui bec cu incandescență de 60 W consumă doar 8 până la 12 wați. Dar nu vă obosiți să faceți calculele - nu există o modalitate uniformă de a converti wați incandescenți în wați LED. În schimb, trebuie folosită o altă formă de măsurare: lumeni.

Lumenul (lm) este măsura reală a luminozității oferite de un bec și este numărul pe care ar trebui să-l căutați atunci când cumpărați lustre LED. Un bec cu incandescență poate consuma de până la cinci ori mai mulți wați pentru același număr de lumeni. Faceți-vă o idee despre luminozitatea (în lumeni) de care aveți nevoie înainte de a merge la magazin.

Alegerea LED-ului de culoare potrivită

Becurile cu incandescență emit de obicei o nuanță caldă, gălbuie, dar LED-urile sunt disponibile într-o gamă de culori.

Așa cum a arătat Philips Hue, becurile LED sunt capabile să afișeze o gamă impresionantă de culori, de la mov la roșu, la un spectru de alb și galben. Pentru casă, însă, probabil că sunteți în căutarea a ceva similar cu lumina pe care o produc becurile cu incandescență.

Cele mai populare două culori disponibile pentru LED-uri sunt albul moale (numit și alb cald) și albul luminos (numit și lumina zilei). Albul moale și albul cald vor produce o strălucire galbenă, asemănătoare cu cea a lumânărilor, apropiată de cea a becurilor cu incandescență, în timp ce lustre LED cu becuri etichetate ca alb strălucitor sau lumina zilei vor produce o lumină mai albă, mai apropiată de lumina zilei și similară cu cea pe care o vedeți în birouri și în magazinele de vânzare cu amănuntul.

Dacă doriți să deveniți mai tehnic, culoarea luminii din spectrul luminii albe se numește temperatură de culoare și se măsoară pe scara Kelvin. Cu cât numărul este mai mic, cu atât lumina este mai caldă (mai galbenă). Incandescența tipică, de culoare albă moale, este undeva între 2.700 și 3.500K, așa că, dacă aceasta este culoarea pe care o căutați, căutați acest interval atunci când cumpărați becuri cu LED. Doriți ceva în tonuri de lumină naturală? Căutați becuri de 5.000 K sau mai mult.

Veți plăti mai mult pentru un bec cu LED (dar veți economisi pe termen lung)

Becurile LED sunt ca mașinile hibride: Mai scumpe la început, dar mai ieftine la utilizare.

Pe vremuri, puteați lua un bec cu incandescență de la magazin pentru aproximativ un leu. Apoi, au apărut LED-urile - cele mai multe dintre ele costând mult mai mult. Din fericire, câțiva ani de dezvoltare și concurență au făcut ca prețurile să scadă până în punctul în care veți găsi o mulțime de opțiuni cu LED-uri în raionul de becuri disponibile la un preț bun.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Setari Cookie-uri