Comisia Europeană a efectuat o inspecţie surpriză la birourile din Germania ale companiei ruseşti Gazprom, pe care o suspectează că a provocat o majorare a preţului gazelor naturale în Europa prin de abuz de poziţie dominantă pe această piaţă.

Rusia este suspectată încă de anul trecut că a limitat oferta de gaze naturale în Europa pentru a provoca o creştere a preţurilor, creştere care s-a agravat odată cu lansarea ofensivei ruseşti în Ucraina la finele lunii februarie, a scris Agerpres, citând AFP.

Executivul comunitar a recunoscut că a efectuat inspecţii, împreună cu Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei din Germania "la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului şi stocării gazelor naturale din Germania".

Bruxelles-ul nu a confirmat că ancheta sa a vizat grupul rus Gazprom, însă două surse europene au dezvăluit pentru AFP că investigaţiile care au avut loc miercuri au vizat birourile grupului rus, precum şi ale filialei sale de distribuţie de gaze naturale Wingas.

"Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară a anchetei privind presupusele practici anticoncurenţiale. Faptul că Comisia efectuează astfel de inspecţii nu înseamnă că întreprinderile se fac vinovate de un comportament anticoncurenţial şi nu prejudiciază rezultatul investigaţiei în sine", a precizat Executivul UE.

Invazia Ucrainei, lansată la 24 februarie, a dus la explozia preţului european de referinţă la gaze naturale, care în data de 7 martie a atins maximul istoric de 345 euro pentru un MWh. Între timp cotaţiile au mai scăzut, fără a reveni sub pragul de 100 de euro, iar joi dimineaţa se situau la 125 euro pentru un MWh, faţă de mai puţin de 50 de euro în aceiaşi perioadă a anului trecut.

Războiul din Ucraina a scos la lumină dependenţa extremă a Uniunii Europene de gazele naturale ruseşti, care asigură 40% din consumul său, ceea ce limitează capacitatea de acţiune a UE împotriva Moscovei. De la debutul războiului cele 27 de state UE au adoptat sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei, dar s-au abţinut să vizeze sectorul gazelor naturale, chiar dacă acesta constituie o sursă esenţială de venituri pentru Rusia, care poate astfel să îşi finanţeze efortul de război, mai scrie AFP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri