Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control la comercianții de patiserii, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.
Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor și o propunere de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.

La nivelul întregii țări, conform tematicii specifice sezonului, initiată de președintele ANPC, Horia Constantinescu și coordonată de directorul general, Paul Anghel, a început verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc).

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă, în această perioadă, supravegherea pieței, în contextul intesificării comercializării produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.


Dintre cele mai importante nereguli, menționăm:
• Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă
• Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
• Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
• Utilizarea unor cântare neverificate metrologic
• Comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare
• Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate
• Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
• Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)
• Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
• Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate
• Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă
• Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului
• Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată
• Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine
• Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri
• Existența pavimentului deteriorat
• Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător
• Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)
• Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare

Sursa foto: ANPC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri