Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România susţine declaraţiile şi opiniile apărute în spaţiul public, prin care se invocă necesitatea completării rapide a OUG 119/2022, care reglementează măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Prevederile referitoare la plafonarea tarifelor la energia electrică pentru clienţii noncasnici se aplică, în forma actuală a textului Ordonanţei, întreprinderilor mici şi mijlocii, operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, spitalelor, unităţilor de învăţământ, creşelor, furnizorilor de servicii sociale şi instituţiilor publice.

"Comercializarea produselor alimentare nu poate fi exclusă, nici direct prin reglementare, nici indirect prin interpretare, din sintagma 'industria alimentară'- care nu are o definiţie clară în legislaţia naţională - deoarece asigură funcţionarea permanentă şi optimă a lanţului de aprovizionare către populaţie", spun reprezentanţii lanţurilor de magazine.

Altfel, în condiţiile volatilităţii extreme a pieţei de energie electrică, s-ar putea profila riscul major al limitării severe sau chiar blocării capacităţii operaţionale a sectorului de retail de a răspunde, prompt şi eficient, în cazul apariţiei unor circumstanţe critice parţiale sau generale, au adăugat ei.

Aceştia au arătat că este obligatoriu ca depozitarea şi vânzarea produselor perisabile sau de origine animală să se încadreze în anumite rigori şi standarde de siguranţă alimentară şi sanitară, de la care nu se poate face rabat şi care impun păstrarea unor temperaturi controlate ce solicită un consum semnificativ de energie.

Aceeaşi abordare trebuie avută în vedere şi în cazul unor bunuri sau produse nealimentare, dar de primă necesitate sau importanţă vitală pentru populaţie, după cum a demonstrat experienţa situaţiilor întâlnite în timpul pandemiei.

"Apreciem că modificarea neîntârziată a OUG 119/2022 trebuie să cuprindă mecanisme suplimentare de garantare, în orice scenariu, a funcţionării sigure şi complete a lanţurilor de aprovizionare în vederea asigurării accesului consumatorilor, permanent şi la costuri cât mai accesibile, la produsele de bază şi de primă necesitate", se mai arată în comunicat.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR - include următori membrii: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Jumbo, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros.

AMRCR este membră a Confederaţiei Patronale "Concordia" şi a organizaţiei ''EuroCommerce".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri