Potrivit unei analize REI, grup de companii specializate în atragerea de finanțări nerambursabile din fonduri europene sau ajutoare de stat, beneficiarii pot solicita între 20.000 de euro pentru digitalizarea microîntreprinderilor sau până la 45 milioane de euro pentru proiecte de investiții în capacități noi de producție, cu finanțări nerambursabile de până la 80% din valoarea eligibilă a proiectelor.

„Traversăm una dintre cele mai aglomerate perioade în finanțări nerambursabile din istoria României, este un tren care nu trebuie ratat de nicio companie care și-ar putea dezvolta activitatea într-unul dintre sectoarele finanțabile – fie că este vorba despre retehnologizarea producției companiilor din construcții sau industrie alimentară, digitalizarea IMM – prin achiziția de echipamente hardware sau licențe software, investiții în energie verde sau reciclare. Încurajăm companiile să își definească proiectele și planurile de dezvoltare din perioada următoare sau din anii următori și să ia legătura cu o echipă de consultanți specializată în proiecte de anvergură, cu expertiză și care a fost validată prin colaborări încheiate cu succes”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Lista apelurilor de finanțare din perioada următoare

Astfel, companiile din industria alimentară și alte domenii din producție și servicii precum construcții, lucrări de instalații etc. au la dispoziție 290 milioane euro pentru investiții în retehnologizarea firmelor.

Jumătate de miliard de euro sunt disponibili pentru investiții în energie regenerabilă și eficientizarea energetică a companiilor. Dintre aceștia, 200 de milioane sunt destinații investițiilor în panouri fotovoltaice, alte 200, anvelopării clădirilor comerciale iar 100 de milioane, pe schemă de minimis – iluminare LED clădiri comerciale și investiții centrale termice – echipamente energofage.

Există un buget 347,5 milioane euro pentru digitalizare prin PNRR. De asemenea, sunt 300 de milioane pe schema de ajutor de stat pentru investiții în activități de producție, pentru proiecte de cel puțin 3 milioane de euro cu finanțări nerambursabile cuprinse între 30-80% din costurile eligibile ale investiției.

Pentru reciclare există un buget de 286 de milioane de euro, tot prin PNRR, pe componenta de management al deșeurilor. Iar prin Fondul de Modernizare, 1 miliard de euro este destinat producției de energie din surse regenerabile pentru piață (550 de milioane) și sprijinirii investițiilor în noi capacități de producție din surse regenerabile pentru autoconsum (525 de milioane).

Sursa foto: Shutterstock