20 Septembrie 2023

Deși piața locală de creveți ajunge la circa 25 de mil. euro, consumul de fructe de mare și pește rămâne redus pe cap de locuitor



Alfredo Seafood, companie românească specializată pe segmentele import, procesare, distribuție de pește și fructe de mare, apreciază valoarea pieței de creveți din România la circa 25 de milioane de euro. Cu toate acestea, deși poate părea o sumă mare, compania explică de ce, raportat la consumul pe cap de locuitor, suma este totuși mică.

Vestea bună este însă că, potrivit companiei, consumul de creveți și-a continuat creșterea. Astfel, în primul semestru din 2023, segmentul s-a majorat cu 20%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cererea de creveți tot mai ridicată se reflectă de altfel și în volumul și valoarea importurilor, care s-a dublat în perioada 2020-2022, conform analizei reprezentanților Alfredo Seafood, pe baza datelor Institutului Național de Statistică.

„Consumul de creveți, în România, evoluează constant, începând din 2020. Odată cu pandemia, românii au devenit mai atenți cu ceea ce mănâncă și mai interesați să adopte un stil de viață sănătos. (...) Cu toate acestea, consumul de creveți rămâne la un nivel modest. Media anuală a consumului de pește și fructe de mare, în România, se ridică 8–9 kilograme pe cap de locuitor, din care creveții reprezintă doar 3%”, a declarat Mihai Cristian Dărmănescu, fondator Alfredo Seafood și director general Bistromar la Timona.

Datele de consum arată însă că românii apreciază totuși creveții, aceștia având o pondere de peste 50% din totalul pieței locale de fructe de mare. Însă, reprezentanții Alfredo Seafood arată că, în continuare, oamenii nu au suficiente informații despre proprietățile benefice ale acestui aliment.

„Beneficiile nutriționale fac din creveți un superaliment. Conțin cantități optime de vitamina B12 și acid folic, cu efect antianemic, fier, iar doar 100 de grame conțin 20 de grame de proteine și 50% din necesarul zilnic de seleniu al organismului. La capitolul surse de proteine creveții sunt la fel de valoroși precum carnea și peștele. Însă la capitolul minerale sunt net superiori, pentru că aduc tot ce e mai bun din mare: iodul este esențial pentru accelerarea metabolismului și funcționarea optimă a tiroidei, iar zincul crește imunitatea. În plus, creveții au un aport caloric mic, așadar nu îngrașă, iar după ou, sunt alimentul cu cel mai mare nivelul de colesterol bun, LDL: 200 miligrame, la 100 de grame de produs, adică 70% din doza zilnică recomandată”, a explicat și Mihaela Bilic, medic specialist în nutriție și boli metabolice.



Citeste si