Discuţiile cu privire la o fuziune cu o valoare de 30 de miliarde de dolari între subsidiarele din domeniul chimiei ale gigantului petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) şi grupului energetic austriac OMV s-au blocat în ultimele săptămâni, potrivit Agerpres, care citează Financial Times.

Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, dacă la mijlocul lunii decembrie ADNOC şi OMV erau pe punctul de a anunţa că au ajuns la un acord, în ultimele săptămâni negocierile au luat o pauză pentru a permite părţilor să depăşească o serie de dezacorduri, inclusiv numele companiei rezultate în urma fuziunii. Există în continuare posibilitatea ca discuţiile să fie reluate şi să se ajungă, în cele din urmă, la un acord, susţine Financial Times.

"Suntem implicaţi în negocierii în derulare şi fără un final predefinit şi de acea nu putem face comentarii", a precizat OMV. ADNOC a refuzat să comenteze.

În centrul problemei este complexitatea tranzacţiei şi participaţiile împărţite ale diviziilor din domeniul chimiei ale celor două grupuri.

În luna iulie a anului trecut, OMV a confirmat că a intrat în discuţii pentru a-şi uni divizia de petrochimie, Borealis (care produce mase plastice, produse chimice şi îngrăşăminte şi este controlată în proporţie de 75% de OMV, iar restul de 25% este deţinut de ADNOC), cu Borouge Plc, o companie de petrochimie listată la Abu Dhabi şi la care ADNOC deţine o participaţie de 54%, iar Borealis 36%.

Un element care ţine pe loc discuţiile este un acord convenit în luna decembrie 2022, conform căruia ADNOC urma să preia o participaţie de aproape 25% din acţiunile OMV de la fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company. Chiar dacă acest acord este pe ultima sută de metri în a obţine aprobările necesare, aceste aprobări au durat mai mult decât se preconiza şi au blocat şi o eventuală combinaţie între Borouge şi Borealis, a precizat una dintre surse.

O altă problemă care stă în calea unui acord este legată de valoarea diviziei Borealis, care nu este listată la bursă, şi care ar putea fi evaluată la aproximativ 10 miliarde de dolari. Acţionarul său majoritar, grupul petrolier OMV, are în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 14 miliarde de euro. Comparativ, Borouge, care este o companie listată la bursă, are o valoare de piaţă de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Performanţele Borealis au fost dezamăgitoare în ultima vreme în timp ce OMV are mai puţini bani pentru achiziţii comparativ cu ADNOC. Asta ar putea face dificilă menţinerea unui parteneriat cu proporţii egale în viitor, atunci când grupul combinat va dori să facă noi achiziţii, au subliniat sursele.

Discuţiile cu OMV sunt doar o parte din mai multe tranzacţii pe care grupul petrolier ADNOC le analizează în încercarea de a-şi diversifica veniturile şi a-şi creşte activităţile în sectorul petrochimiei. În paralel, ADNOC negociază cu grupul german Covestro, iar în luna septembrie a anului trecut cele două părţi au precizat că au intrat în faza discuţiilor fără un final predefinit cu privire la o potenţială achiziţie.

Sursa foto: OMV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri