JT Grup Oil SA a finalizat prima etapă de construcție a singurului terminal privat de produse petroliere din România. Valoarea investiției în prima fază a proiectului a fost de 15 milioane de euro, din care 11 milioane de euro a reprezentat finanțare AA POIM.

Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură a fost închis și contractul de finanțare obținut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) prin care compania a beneficiat de 11 milioane de euro.

Cu o investiție totală de 25 milioane de euro, obținută din trei surse de finanțare - capital propriu, credit de investiție acordat de UniCredit Bank Romania și finanțare prin Programul Operațional de Infrastructură Mare - la finalizare, JT Terminal va fi primul terminal privat de produse petroliere din România construit în ultimii 50 de ani.

Amplasat în incinta Portului Constanța Nord, zona fluvio-maritimă, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate totală de stocare de 31.500 de tone. Conectat pe calea ferată și rutieră la infrastructura portuară și națională, noul terminal multi-modal și complet automatizat, va permite încărcarea și descărcarea simultană a navelor, vagoanelor și cisternelor, reducând timpii de așteptare în port pentru încărcarea sau descărcarea carburanților.

Capacitatea de încărcare și descărcare a terminalului este între 700 și maximum 1.000 de tone pe oră pentru nave, între minimum 300 și maximum 700 de tone pe oră pentru trenuri și între minimum 40 și maximum 80 de tone pe oră pentru cisterne.

În plus, terminalul poate încărca și descărca barje de la 3.000 la 9.000 de tone, 16 vagoane simultan, pe două linii ferate paralele și 20 de cisterne.

Compania consumă de energie verde produsă de o centrală fotovoltaică de 250 kW.

„Prima etapă, ce presupune dezvoltarea infrastructurii, a fost finalizată și, odată cu aceasta, a fost închis și proiectul de finanțare obținut din fonduri europene nerambursabile. A doua etapă, pe care o vom desfășura în perioada martie-decembrie constă în dezvoltarea suprastructurii necesare pentru a susține implementarea proiectului în întregime”, punctează Jean Paul Tucan, acționarul majoritar al JT Grup Oil SA.

Ca efect, la finalizare, JT Terminal va crește cantitatea de carburanți importată, dar și capacitatea de stocare și distribuție a carburanților, acoperind până la un milion de tone pe an din deficitul anual de două milioane și jumătate de tone.

„Dezvoltarea primului terminal privat din România este o evoluție firească a companiei, ce a venit ca urmare a unui deficit de 20%-30% a capacității de stocare și distribuție a carburanților pe piața din România. Există interes șidin partea partenerilor noștri din Bulgaria, Ucraina sau Ungaria care cer capacități de depozitare și încărcare-descărcare a produselor”, declară Bogdan Aldea, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al JT Grup Oil S.A.

Cu o capacitate de un milion de tone pe an, JT Terminal va deservi România, Ungaria, Serbia, Austria și Ucraina, o piață care are nevoie acută de creșterea capacităților de stocare și distribuție.

Fondată in 2001, JT Grup Oil S.A. distribuie de carburanți în zona de Sud-Est a României cu o flotă proprie de 11 cisterne cu o capacitate de până la 40.000 de litri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri