5 Iulie 2005

IMM-urile vad viitorul în roz

Principala sursa de finantare pentru IMM-uri ramân fondurile proprii, urmate de creditele bancare. Fondurile nerambursabile puse la dispozitie de UE sau prin alocatii bugetare se situeaza abia pe locul trei, în conditiile în care nicio intreprindere de acest tip nu a apelat la utilizarea finantarilor de pe piata de capital, este concluzia unui sondaj realizat de Agentia Nationala pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie în rândul micilor investitori.
Aproape jumatate din IMM-urile care activeaza în agricultura, pescuit, transporturi si comunicatii nu au efectuat nicio investitie în 2004. O situatie distincta se observa în domeniul hotelurilor si restaurantelor, unde doar 2% din agentii economici nu au efectuat investitii. In constructii se remarca un apetit mai mare pentru investitii: peste 70% din IMM-uri sustin ca au investit bani în propriile afaceri în 2004. Doar o treime din IMM-urile din România au reusit sa introduca pe piata produse noi.
Printre problemele cu care se confrunta, IMM-urile au nominalizat modificarile aduse sistemului fiscal. În plus, se apreciaza ca sunt prea multe institutii unde trebuie sa depuna documente justificative (69,3%). Vocile cele mai critice provin de la IMM-urile din agricultura, unde peste 90% din agentii economici considera ca au de completat o avalansa de documente foarte complicate.





Citeste si