8 Ianuarie 2009

Transgaz: Regiunea NV nu va fi afectata de oprirea furnizarii gazelor naturale rusesti

Regiunea de Nord-Vest nu va fi afectata de oprirea furnizarii gazelor naturale, au asigurat reprezentantii Transgaz Medias si E.On Gaz Romania, iar populatia din Cluj-Napoca va avea agentul termic asigurat, potrivit NewsIn.

Marcel Tandrau, directorul de exploatare al Transgaz Medias – Exploatarea Teritoriala Cluj, a dat miercuri asigurari, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu exista probleme, iar presiunea gazului se mentine la un nivel optim de 1,5 atmosfere.

„La ora 12.30, cand am trecut pe la dispeceratul Exploatarii Teritoriale Cluj, toate presiunile, in tot sistemul de nord-vest al tarii, incepand de la Mures pana la Satu Mare, erau in parametri normali. Nu sunt probleme, nu avem reclamatii de la consumatori, avem echipe de interventie pregatite daca apar ceva probleme tehnice, nu de lipsa gazelor. Nu sunt probleme pe inchiderea gazelor la punctele de primire Isaccea si Mediesul Aurit”, a spus Tandrau.

Acesta a subliniat ca exista cantitati de gaze naturale suficiente inmagazinate pe teritoriul tarii pentru a asigura trecerea cu bine a iernii. „Cantitatile sunt suficiente pentru a asigura trecerea cu bine a iernii, in conditiile in care s-au facut reduceri punctuale pentru consumatorii care puteau sa treaca pe surse alternative de energie, pacura, titei sau carbune. Ma refer la CET-uri, in primul rand. Consumatorii industriali nu am informatii ca ar avea de suferit”, a mai spus Tandrau.

La randul sau, directorul de distributie E.On Gaz Romania pe Regiunea de Nord, Ioan Marc, a afirmat ca nu exista probleme la furnizarea de gaze naturale, iar consumul de 4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi – din care 2-2,1 milioane de metri cubi in judetul Cluj – poate fi asigurat in urmatoarele trei luni.

Reprezentantul E.On Gaz Romania a mai spus ca nu exista cazuri de sistare de furnizare a gazelor naturale la nici un consumator economic din judetele Satu Mare, Cluj, Murel, Bihor, Salaj, Maramures si Bistrita Nasaud. Totodata, Emil Miron, directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Cluj, a spus ca cele 50.000 de apartamente din Cluj-Napoca nu vor fi nici ele afectate de sistarea furnizarii gazelor naturale. Sistemul regiei nu poate functiona pe alt combustibil decat gaz.

„In Cluj sunt presiuni de 1,5 atmosfere. Asiguram cu acest nivel al presiunii serviciul de incalzire si apa calda, in parametri, indiferent de temperatura exterioara. Colegii de la Transgaz si furnizorii principali au depozite pe aproximativ trei luni de consum de acum in acolo, deci indiferent de situatia importului, care, defapt reprezinta doar 30% din consumul Romaniei, putem sa asiguram functionarea pe toate serviciile de utilitati publice, pe consumul casnic, in perioada iernii”, a spus Miron.

El a adaugat ca tot sistemul de furnizare al agentului termic din Cluj-Napoca este automatizat, motiv pentru care exista economii de gaz metan in valoare de 3 milioane de euro pe luna.



Citeste si