7 Iulie 2009

Depozitul de gaze construit de GDF SUEZ cu Salrom ar putea fi operational din 2012



Depozitul de gaze pe care GDF SUEZ il va construi in colaborare cu Societatea Nationala a Sarii (Salrom) la Ocna Mures va avea o capacitate de depozitare de 200 milioane metri cubi gaze si ar putea fi operational in 2012-2013, au declarat reprezentantii Salrom.
„Posibilitatea de stocare a acestui depozit este de circa 200 milioane metri cubi gaze si va fi alcatuit din cinci caverne saline. In prezent, se analizeaza daca aceste caverne existente se preteaza la depozitarea de gaze, pentru ca ele nu au fost create in acest scop. Daca totul merge conform planului, atunci, din punct de vedere tehnic, depozitul de gaze ar putea fi operational din 2012-2013”, au afirmatreprezentantii Salrom, potrivit NewsIn.

Potrivit acestora, in prezent se asteapta rezultatele studiului caracteristicilor fizico-mecanice si geo-morfologice ale zacamintelor de sare de la Ocna Mures, in urma analizei mostrelor de sare preluate de aici si analizate in Franta.

In mai 2007, Societatea Nationala a Sarii si Gaz de France au semnat un Memorandum care stabilea termenii si conditiile in care cele doua parti colaboreaza, pentru a analiza posibilitati de a face depozite de gaze. In baza acestui Memorandum, in 2008 si in 2009 s-au facut niste masuratori cavernometrice, pentru a stabili forma si dimensiunile cavernelor rezultate in urma exploatarii sarii in solutie in Campul Razboieni de la Ocna Mures.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, la 26 mai Agentiei NewsIn, ca acest depozit urma sa aibe o capacitate de 500 milioane mc gaze.

In Romania, GDF SUEZ detine 51% din Distrigaz Sud, companie privatizata in mai 2005. La nivel international, grupul GDF SUEZ este prezent in toate ramurile sectorului energetic: gaze naturale, electricitate, energie regenerabila, energie nucleara. In 2008, veniturile grupului au depasit 83,1 miliarde euro.

Societatea Nationala a Sarii este singurul producator autorizat de sare din Romania si se afla sub autoritatea Ministerului Economiei. Obiectul principal de activitate il constituie exploatarea si comercializarea sarii si a substantelor nemetalifere (calcar, mica, grafit, feldspat), cat si promovarea turismului de tratament si agrement in saline. Societatea administreaza sapte exploatari, la: Ocna Mures, Ocna Dej, Targu Ocna, Ramnicu Valcea, Slanic Prahova, Cacica si Praid.



Citeste si