11 August 2009

Cum au primit sindicalistii si oamenii de afaceri diagnosticul FMI?

Oamenii de afaceri si sindicalistii consultati de Wall-Street considera ca delegatia FMI a prezentat un diagnostic foarte corect al raului din economia romaneasca, estimand chiar ca Romania va experimenta anul acesta o scadere mult mai abrupta.

Costin, BNS: FMI a prezentat un diagnostic foarte corect

Afirmatiile facute de Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, prezinta situatia reala in care se regaseste economia locala, apreciaza Dumitru Costin (foto), presedintele Blocului National Sindical (BNS).

“Delegatia FMI a prezentat un diagnostic foarte corect al raului din economia romaneasca. Estimarile de crestere cu 0,5%-1% a economiei locale in 2010 nu se bazeaza pe realizarile Guvernului, ci pe o revigorare a mediului economic din regiune, care va ajuta si Romania”, spune Costin.

El considera ca Produsul Intern Brut (PIB) ar putea inregistra o scadere mai mare de -8,5%, asa cum au anuntat reprezentantii FMI, din cauza ca Fondul nu a luat in considerare impactul bugetului de pensii asupra bugetului consolidat al statului.

“FMI trebuia sa tina cont si de bugetul fondului de pensii, care a fost alocat doar pentru o perioada de noua luni, nu pentru intreg anul. Acest lucru inseamna ca statul va trebui sa aloce fonduri suplimentare pentru sustinerea pensiilor, iar bugetul consolidat va fi afectat”, subliniaza Costin.

Pe alta parte, Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, considera ca revenirea economiei locale pe crestere in 2010 ar putea avea loc doar daca Executivul va lua masuri concrete pentru redresarea financiara a Romaniei.

“In afara de programul Rabla, care are un impact nesemnificativ, si de masura economica slaba pe care o reprezinta programul Prima Casa, destinat mai mult celor care au construit si nu celor care vor sa construiasca, Guvernul nu a luat nicio masura concreta pentru redresarea Romaniei. Sper ca FMI a fortat autoritatile sa lupte pentru combaterea evaziunii fiscale pe piata fortei de munca, dar si sa cheltuiasca responsabil banii pe care urmeaza sa-i primeasca. Adica nu pe evenimente de genul 2 mai”, afirma Hossu.

Jeffrey Franks a declarat ca va propune conducerii FMI ca aproximativ jumatate din cele doua transe, circa 1,9 miliarde de euro, care urmeaza sa fie livrate Romaniei, sa se duca pentru finantarea deficitului bugetar, estimat la 7,3% din PIB in prezent.

“Noi speram ca a doua transa de la FMI sa se acorde Guvernului si nu Bancii Nationale. In cazul in care Guvernul va primi banii, ne dorim ca 40% din suma sa fie destinata sustinerii investitiilor, iar 60% sa fie alocata pentru plata salariilor din sistemul bugetar. Daca banii vor merge la BNR, bancile ii vor scoate din tara, iar creditarea nu s-ar debloca”, spune Hossu.

Referitor la reducerea anuala cu 0,5% din PIB a cheltuielilor cu salariilor bugetarilor in urmatorii 4-5 ani anuntata de reprezentantul FMI in Romania, Dumitru Costin crede ca ajustarile remuneratiilor din sectorul public se pot face fara disponibilizari de personal.

“Sistemul bugetar este unul suprapopulat cu sefi, iar numarul acestora ar trebui redus semnificativ printr-un proces coerent de restructurare a posturilor. De asemenea, ar trebui eliminate sau reduse anumite costuri nejustificate, cum ar fi cheltuielile de deplasare pentru bugetari. Ar trebui facuta o restructurare organizatorica si in administratiile locale, pentru ca acolo sunt circa 200.000 de bugetari, dar si in educatie si sanatate”, a mai spus Costin.




Seful ANEIR: Sunt multumit ca a doua transa va avea un caracter economic

Caracterul economic al celei de-a doua transe pe care FMI o va acorda Romaniei in acest an este unul din lucrurile pozitive ale vizitei reprezentantilor Fondului pe plan local, afirma Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).

“Sunt multumit ca a doua transa de la FMI va avea un caracter economic si nu unul monetar, adica banii vor merge la Finante, nu la BNR. Astfel, autoritatile vor avea bani sa le restituie exportatorilor restantele de doua miliarde de lei (470 mil. euro – n.red.) la TVA. Mai mult, Finantele nu vor mai fi nevoite sa se imprumute de la banci, ceea ce va duce la o relaxare a creditarii”, spune Ionescu.

Alte aspecte pozitive al vizitei FMI in Romania sunt, in opinia presedintelui ANEIR, promisiunile privind eliminarea sau reducerea impozitului pe profitul reinvestit, respectiv eliminarea impozitului minim.

Masura neimpozitarii profitului reinvestit va fi introdusa incepand cu 1 octombrie, impozitul forfetar va fi restrans la anumite activitati incepand cu 1 ianuarie 2010, iar cota unica si valoarea actuala a TVA vor fi mentinute, a declarat ieri premierul Emil Boc.


Estimarea FMI, sub lupa Mariei Grapini si a lui Sorin Minea

Maria Grapini, director general al Pasmatex si presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), aproba estimarile delegatiei FMI cu privire la scaderea economica intre -8% si -8,5% in acest an.

“Din pacate, trebuie sa spun ca estimarea FMI este realista. Si noi, ca oameni de afaceri, am considerat afirmatiile Guvernului drept optimiste sau chiar ireale. Este pacat ca anumite masuri ce puteau fi aplicate in primul sau chiar in al doilea trimestru nu au fost aplicate. Si astfel vom avea un semestru 2 mai prost”, declara Grapini.

Aceasta considera ca exista posibilitatea ca investitorii sa continue sa mai faca plasamente la nivel local, insa intr-un rimt net inferior fata de cel din 2008.

“Este posibil sa mai asistam la plasamente, insa acestea vor fi pentru sustinerea unor investitii incepute care trebuie finalizate. Aveam cu totii nevoie de aceste investitii pentru a putea trece de criza”, spune oficialul FEPAIUS.

In viziunea Mariei Grapini, punctul minim de scadere economica va fi atins dupa jumatatea anului viitor, urmand sa asistam la o agravare a situatiei in primele doua trimestre din 2010 comparativ cu aceeasi perioada din acest an.

“Daca ajungem la 0% in 2010, de la -8% scadere anul acesta, o consider o performanta. Depinde de cat de hotarat este Guvernul in gasirea unor solutii pentru functionarea economiei, nu a unor masuri populiste”, explica Grapini.

Printre posibilele solutii propuse de aceasta se numara masuri de stimulare a economiei prin consum, o relaxare a fiscalitatii, renuntarea la impozitul forfetar, cheltuieli pentru cercetare si resurse umane, stimularea deductibilitatii unor cheltuieli.

La randul sau, Sorin Minea, presedintele Angst si al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), considera ca o revenire economica nu este posibila in conditiile in care nicio masura coerenta nu a fost luata de reprezentantii Guvernului.

“Eu vad un declin economic de 10%. Piata este complet dereglata, se rezista in virtutea inertiei. Sunt convins ca cei de la FMI sunt politicosi. Daca guvernantii nu au urechi sa ne asculte nu pot intelege ce se intampla. Ei au un timp nelimitat pentru a se certa si probabil merg pe principiul «lasa ca trecem noi si hopul acesta, iar de la anul vom actiona». O lipsa de dialog ca in acest an nu am mai vazut de 10 ani”, spune Sorin Minea.

Solutii in opinia lui Minea ar fi relaxarea impozitelor si taxelor si “cateva legi coerente”.

“Potentialul Romaniei sta in agricultura, si nu in imobliare, ce au reprezentat un tun, o oportunitate de imbogatire rapida, in industria alimentara si in turism. Si cu totii stim ca avem o agricultura de subzistenta, care arata ca acum 100 de ani sau o industrie alimentara dominata in proportie de 50% de piata neagra. Numai o minune poate schimba lucrurile”, sustine Sorin Minea.



Monica Tatoiu vede o scadere si mai abrupta

Monica Tatoiu, directorul general al Oriflame Romania, filiala locala a producatorului suedez de cosmetice Oriflame, considera ca Romania va experimenta anul acesta o scadere mult mai abrupta, de 10%. In plus, numarul investitorilor va scadea considerabil in perioada urmatoare.

“Nu cred ca investitorii vor mai face investitii. Suntem in urma Bulgariei in acest sens. Pentru Uniunea Europena Romania reprezinta o mare problema, orice dezechilibru si miscari sociale vor costa Uniunea cat nu facem noi”, spune Monica Tatoiu.

In opinia acesteia, fara reforme imediate si masuri drastice fiecare zi de intarziere poate avea efecte sociale radicale.

“Fara reforme imediate vom asista la masuri care vor afecta clasa de mijloc, si asa fragila, dezvoltata in ultimii doi ani. Fara masuri drastice ar putea exista efecte sociale radicale care ar putea aduce Romania la nivelul din 2000. O solutie in acest sens o reprezinta reducerea cheltuielilor bugetare cu minim 20%”, considera Tatoiu.

Monica Tatoiu pune dezacordul intre estimarea FMI si cea a BNR in ceea ce priveste atingerea punctului minim al scaderii economice pe seama imposibilitatii Bancii Nationale a Romaniei de a se delimita de pozitia Guvernului.

“Mugur Isarescu este supus unor presiuni cauzate de viitoarele alegeri din BNR. Romania intra in colaps daca Isarescu pierde aceste alegeri. BNR nu se poate delimita de pozitia Guvernului in ceea ce priveste previziunile", sustine Tatoiu.

Potrivit acesteia, mediul de afaceri romanesc va resimti nivelul minim al scaderii economice in luna iaunuarie.

“Modificarile de taxe si lipsa de apetit investitional vor pune pe fuga si ultimul investitor. Toata lumea este inghetata de frica, multi oameni de afaceri din teritoriu, pe care ii cunosc, se lupta sa evite falimentul”, afirma Monica Tatoiu.

Insa, daca Guvernul va pune in practica in timp util masurile de redresare, Romania ar putea iesi din criza la finalul anului 2010.

“Romania este deja in urma Europei cu un trimestru. Daca nu se actioneaza acum, vom fi in urma cu doua trimestre. Tara noastra a mai trecut printr-o perioada de turbulente si in perioada 1998-1999, insa atunci nu eram legati de «locomotiva uniunii». Acum, fiind legati de trenul cel mare simtim orice zguduire, pana la ultimul vagon”, spune Tatoiu.




Citeste si