1 Octombrie 2009

Sindicalistii Hidrosind sunt nemultumiti de soarta Hidroelectrica



Reprezentantii Federatiei Sindicale Hidrosind i-au transmis o petitie presedintelui Traian Basescu in care isi prezinta nemultumirile fata de forma in care este reorganizat sectorul energetic.
"Ne-a primit consilierul prezidential Gabriel Piscociu, i-am inmanat acestuia o petitie pe care sa i-o dea domnului presedinte Basescu. Consilierul ne-a promis ca diseara petitia noastra va ajunge pe masa presedintelui. Dorinta noastra este sa putem avea cat mai curand o intalnire cu presedintele tarii, pentru a-i arata exact care sunt argumentele nostre impotriva divizarii Hidroelectrica", a declarat presedintele Hidrosind, Decebal Sulea, citat de NewsIn.

Sindicalistii considera ca varianta propusa de Ministerul Economiei in ceea ce priveste sectorul energetic nu se numeste restructurare si vor sa-i prezinte presedintelui Traian Basescu riscurile pentru siguranta energetica si economica a Romaniei, in urma divizarii Hidroelectrica.

"Sectorul energetic si in special zona productiei de energie electrica este inconjurat de structuri monopoliste care au deformat brutal costurile. Subventia incrucisata in cadrul producerii energiei electrice nu este folosita in interesul consumatorilor, ci in interesul celor care tintesc mult mai sus, adica spre trecerea din proprietatea statului in proprietate privata a resurselor de producere de energie electrica", se arata in petitia inaintata de Hidrosind presedintelui Basescu.

Reprezentantii Hidrosind mai spun in petitie ca, in timp, indiferent de culoarea politica a vremii, au aparut diferite Hotarari de Guvern, care au imbogatit "buzunarele unor grupuri de interese nelegitime din tara si din afara ei".

Sindicalistii spun ca au decis ca, la sfarsitul lui octombrie, sa organizeze o greva, cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale.

Circa 100 de sindicalisti din Federatia Hidrosind au pichetat astazi sediul Ministerului Economiei si apoi pe cel al Presedintiei, ca protest fata de divizarea Hidroelectrica, prin includerea acesteia in cele doua companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic.

Federatia Sindicala Hidroelectrica Hidrosind isi continua astfel actiunile de protest impotriva divizarii Hidroelectrica, dupa ce pe 17 septembrie circa 900 de sindicalisti Hidrosind au pichetat Ministerului Economiei, precum si sediile centrale ale PSD si PDL din Capitala.

Sindicatul Hidrosind a acuzat in repetate randuri autoritatile ca doresc "spargerea" Hidroelectrica, pentru a vinde hidrocentralele aflate in portofoliul companiei la un pret mic. Hidrocentralele companiei urmeaza sa fie incluse in cele doua companii care vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic.

Dan Gheorghiu, presedintele-director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a anuntat marti ca furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electrica a fost scos din componenta celor doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorul energetic, cel putin pana in 2013, pentru a "da o sansa marilor jucatori privati".

Astfel, in noua varianta propusa, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu. Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH).

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajati.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.



Citeste si