18 Ianuarie 2010

Preluarea Arpechim de catre Oltchim, sub lupa Concurentei



Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de concentrare economica realizata de societatea Oltchim Ramnicu-Valcea prin dobandirea controlului unic asupra unor active ale Petrom, pentru stabilirea compatibilitatii operatiunii cu un mediu concurential normal.
"Activele achizitonate sunt cele aferente activitatii de petrochimie si sunt situate pe platforma industriala Arpechim, care face parte din patrimoniul Petrom SA. Acestea nu sunt organizate in mod independent, neavand o structura juridica de sine statatoare. Produsele generate de aceste active (etilena, propilena, compusi aromatici, materiale plastice) sunt utilizate ca materii prime de catre Oltchim in obtinerea produselor finite", releva un comunicat al Concurentei.

Activitatea de productie ce se desfasura in activele care fac obiectul notificarii a fost oprita incepand cu luna noiembrie 2008, instalatiile intrand in conservare, urmand ca activitatea sa fie reluata dupa preluarea acestora de catre Oltchim, potrivit Consiliului Concurentei.

Oltchim are ca activitate principala “Fabricarea altor produse chimice organice, de baza”. De asemenea, Oltchim SA este cel mai mare producator de produse clorosodice din Romania si singurul producator intern de policlorura de vinil (PVC), polioli, oxo-alcooli, dioctilftalat (DOF) si anhidrida ftalica (AF). Societatea este si unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata produselor chimice din Europa Centrala si de Est.

"Potrivit Legii Concurentei sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat in decembrie negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia ii va plati 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei vor fi reesalonate in trei ani.



Citeste si