2 Februarie 2010

Efectul taxei pe fast-food: Preturile ar putea creste cu 30%



Taxa pe fast-food ar putea aduce scumpiri ale produselor la raft de aproximativ 30%, iar dezechilibrele provocate de aceasta pot cauza falimentul companiilor din industria alimentara, potrivit reprezentantilor din domeniu.
"S-ar putea ca Romania sa deregleze artificial preturile alimentelor din cauza unei taxe inovatoare", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Efectul acestei taxe se va regasi in pretul produselor la raft, iar banii vor fi luati din buzunarul consumatorului, potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

Printre efectele taxei se mai numara, potrivit reprezentantilor sindicatelor, inchiderea unor societati comerciale mici si mijlocii, disponibilizari de personal si scaderi ale salariilor.

"Nu intelegem de ce trebuie sa platim si aceasta taxa suplimentara pentru sanatate, atat timp cat platim contributiile pentru sanatate", a mai spus Frumosu.

Cresterea preturilor ca urmare a taxei, dar si alte efecte, este anticipata si de reprezentantii Ministerului Agriculturii. "Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact asupra populatiei - de la o crestere exploziva a preturilor, la tensiuni sociale, efecte inca incerte", considera Sorin Chelbu, secretar general adjunct al ministerului.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, s-a aratat nemultumit si de faptul ca, desi Ministerul Sanatatii a vorbit despre dezbateri publice cu privire la proiectul asa-zisei taxe pe fast-food, acestea au fost inexistente.

"Am avut o singura intalnire. La nivelul ministerului, parerile sunt mai mult decat impartite, majoritatea considerand legea ca fiind inutila. Acum se cauta inventarea unor criterii - daca ar fi cele aparute in lege, ar fi un impozit pe tot ce inseamna aliment, iar factorul educational lipseste cu desavarsire", a spus Minea.

La dezbaterea nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat la inceputul lunii trecute ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, spunea ca aceasta taxa, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv. .

Directiile de Sanatate Publica ar urma sa verifice daca companiile producatoare sau distribuitoare ale acestor produse au platit sau nu taxa.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, introducerea taxei nu ar trebui sa modifice pretul produselor.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara in 7 ianuarie ca nu a discutat cu ministrul Sanatatii varianta introducerii unei taxe pe produsele fast-food, pe modelul taxei pe viciu, si ca pana in prezent nu s-au facut calcule privind aceasta taxa.

Ce spune Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii (MS) considera cifrele si procentele avansate de catre reprezentantii patronatelor din industria alimentara, cu privire la asa-zisa taxa pe fast-food, ca fiind nerealiste si fara o baza de calcul. Potrivit reprezentantilor din industria alimentare aceasta taxa ar scumpi cu 30% produsele la raft.

"Pana in prezent, Ministerul Sanatatii (MS) nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii, de asemenea nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea fi calculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari de personal". spum oficialii Ministerului.

Deocamdata, ministerul are in dezbatere o intentie si se asteapta observatiile si sugestiile tuturor celor interesati, se mai precizeaza in comunicatul ministerului.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii anunta, in acelasi context, ca va organiza o dezbatere publica privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari.

Citeste si

Taxa fast-food, un nod in gat pentru mediul de afaceri. Care sunt riscurile?

Romalimenta: Taxa pe fast-food este un simplu, insa oneros bir pe mancarea romanilor

Presa internationala: Taxa pe fast-food din Romania este unicat in lume



Citeste si