3 Noiembrie 2005

37 de firme din zonele defavorizate, fara facilitati

Consiliul Concurentei a solicitat sistarea ajutorului de stat pentru inca 37 de companii din zonele defavorizate, dupa ce, in luna iulie, s-a interzis acordarea ajutorului de stat unui numar de 31 de firme, se arata in comunicatul institutiei.

De asemenea, 24 de agenti economici au depasit nivelul maxim admis al intensitatii, fie pentru ca au instrainat din investitiile realizate, fie pentru ca au beneficiat de ajutor de stat peste limita maxima admisibila.

Consiliul a decis ca, din cele 1.679 firme verificate in perioada septembrie - octombrie 2005, doar 1.522 de agenti economici sa beneficieze in continuare de ajutor de stat.

Valoarea ajutorului, sub forma scutirii impozitului pe profit, de care firmele au beneficiat in perioada 2003 - semestrul I 2005, se ridica la 189,1 milioane lei, iar cea a ajutorului de stat sub forma fondurilor nerambursabile este de 5 milioane de lei.

Pe viitor, agentii economici cu certificat de investitor in zonele defavorizate vor mai putea beneficia de inca 1.124 milioane lei.

De asemenea, Agentiile de Dezvoltare Regionala au retras certificatele de investitor pentru 50 dintre societati.

Consiliul Concurentei a solicitat Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala incetarea acordarii de facilitati agentilor economici care au atins, ori au depasit intensitatea maxim admisibila a ajutorului de stat, pana la data de 1 noiembrie 2005, se mai arata in comunicat. Pentru recuperarea ajutoarelor de stat acordate peste limita maxima admisa, Consiliul Concurentei va deschide o investigatie in vederea emiterii deciziei de recuperare, in conformitate cu prevederile regulamentului privind procedura de investigatie in materia ajutorului de stat. Mai mult decat atat, in cazul agentilor economici pentru care se va solicita recuperarea sumelor primite in mod nejustificat, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a verifica punerea efectiva in aplicare a deciziei date.

Potrivit Consiliului Concurentei, valoarea totala a investitiilor realizate in zonele defavorizate este de 2,192 miliarde de lei. Valoarea totala a sumelor acordate in mod nejustificat peste limita maxima a scazut semnificativ de la circa 3,3 milioane, la circa 2 milioane lei, cat s-a inregistrat in octombrie 2005.



Citeste si