2 Martie 2010

Elvetienii de la Holcim au investit 640 mil. euro in 12 ani de prezenta pe piata locala



Grupul elvetian Holcim, unul din cei mai mari producatori de ciment din lume, prezent pe piata locala din 1997, a investit circa 640 de milioane de euro in Romania pana la sfarsitul anului trecut, potrivit directorului general al companiei, Markus Wirth.
Cele mai importante sume alocate de Holcim pe piata locala, care detine si titlul de cel mai mare investitor elvetian din Romania, au fost in perioada 1997-2005, cand compania a investit circa 513 milioane de euro in achizitii, modernizari, implementarea unor masuri pentru protectia mediului sau in dezvoltarea afacerii.

Elvetienii detin trei fabrici de ciment pe piata locala, la Turda, Campulung si Alesd, in care lucreaza 1.400 de oamenii.

Cel mai important proiect de investitii al companiei s-a desfasurat la Campulung, in intervalul 2005-2008, cand Holcim Romania a investiti circa 120 de milioane de euro in modernizarea liniei de productie.

Anul trecut, bugetul de investitii al producatorului de ciment
a depasit 35 de milioane de euro.

Holcim Romania a inregistrat o scadere de 14,7% in volum a vanzarilor de ciment si clincher (materia prima folosita la fabricarea cimentului) din primele noua luni ale anului trecut, comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

Compania a avut in 2008 o cifra de afaceri de 372 milioane de euro si un profit net de 30,1 milioane de euro.

Investitiile totale derulate de companiile elvetiene pe piata locala pana in prezent se ridica la cel putin 1,7 miliarde de franci elvetieni ( 1,12 mld. euro), mai mult de jumatate din suma fiind datorata Holcim, arata unui raport publicat luni de Ambasada Elvetiei la Bucuresti.

“Exista diferente semnificative intre datele privind investitiile straine
inregistrate la Registrul Comertului, cele contabilizate la Banca Nationala a Romaniei si informatiile furnizate de catre Banca Centrala a Elvetiei. Prin urmare, am decis sa facem propriul raport asupra investiilor elvetiene din Romania”, spune Livio Hurzeler, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti.

Romania ramane atractiva pentru investitorii elvetieni chiar si in conditii de criza datorita nivelului redus al salariilor comparativ cu alte state europene, consturilor totale cu forta de munca, potentialul pietei interne, mediului cultural si social, precum si nivelului redus al inflatiei.

“Incepand cu anii 90', Romania a fost un adevarat El Dorado pentru investitorii, dar lucrurile s-au schimbat intre timp. Cu toate acestea, Romania este, pe termen scurt, cea mai importanta tara din Europa Centrala si de Est pentru elvetieni. Pe termen lung insa, Romania trebuie sa-si faca temele daca vrea sa ramane atractiva pentru companiile elvetiene”, spune Simon Geissbuhler, consultant in cadrul Ambasadei Elvetiei si autor al studiului.

Principalele probleme pe care le intampina investitorii straini care vor sa aloce bani in Romania sunt lipsa unei birocratii eficiente si incoerenta politicilor guvernamentale. “ In opinia investitoilor elvetieni, disciplina bugetara la nivelul Guvernului este scazuta, politicile sunt incoerente, iar infrastructura de transport sufera din plin. De asemenea, stabilitatea politica sufera”, se mentioneaza in analiza citata.

Dintr-un total de 21 de investitori elvetieni intervievati de autorii studiului cu privire la mediul investitional pentru companiile straine din Romania, cinci au apreciat ca buna situatia de pe plan local, opt – satisfactoare, sapte-proaspta si o companie a precizat ca situatia este foarte proasta.

Cei mai importanti investitori elvetieni din Romania sunt Holcim (producator de materiale de constructii), Nestle (industria alimentara) , Novartis (farma) , Hoffmann La Roche (farma), Ringier (presa), Angst (mezeluri) sau Carpatair (transporturi aeriene).



Citeste si