13 Iulie 2010

E oficial: CEZ renunta la investitia de 400 mil. euro intr-o centrala la Galati



Grupul energetic CEZ a anuntat ca nu va continua proiectul termocentralei de la Galati, cu o capacitate de 400 de MW, dupa doi ani de discutii si analize.
Decizia de a renunta la investitie "s-a bazat pe cativa parametri tehnici precum si pe o serie de aspecte financiare relevante", se precizeaza intr-o informare de presa emisa de CEZ.

Grupul CEZ din Cehia, impreuna cu Electrocentrale Galati si Termoelectrica au semnat la 20 noiembrie 2008 Memorandumul de Intelegere pentru proiectul termocentralei de la Galati, de pana in 400 MW, proiect estimat la circa 400 milioane euro.

Directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna (foto), spunea la inceputul lunii martie anul acesta ca lucrarile la constructia termocentralei de la Galati de 400 MW ar putea incepe in 2012.

Pe parcursul celor doi ani, CEZ a derulat studiul de prefezabilitate pentru construirea unei noi unitati de 400 MW pe locul unde exista acum CET Galati, o "insula" aflata in perimetrul detinut de Arcelor Mittal.

"Studiul de prefezabilitate a aratat ca, in fapt, proiectul nu poate fi construit, din cauza unor costuri importante si in acelasi timp neprevazute", au mai spus oficialii grupului CEZ. Costurile neprevazute vizeaza reteaua precum si conductele de gaz. In plus, daca s-ar fi mers mai departe cu proiectul, ar fi fost necesara demolarea unor active apartinand in acest moment CET Galati.

In consecinta, cehii de la CEZ au decis sa isi concentreze resursele financiare catre restul investitiilor - proiectul de 600 MW dezvoltat la Fantanele si Cogealac, precum si participarea in cadrul EnergoNuclear - compania care va construi reactoarele 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda.

Citeste si Investitia de 1,1 mld. euro in vant a CEZ da roade: 5 turbine produc electricitate.



Citeste si