Cea mai mare companie aurifera din lume, grupul american Newmont Mining Corporation(NMC), si-a marit de la 10,8% pana la 18,5% participatia detinuta la firma canadiana Gabriel Resources, in urma unei tranzactii in valoare de 26 milioane dolari. Newmont Mining Corporation devine, astfel, cel mai mare actionar la compania canadiana, ceilalti actionari fiind diferite fonduri mutuale canadiene si americane.

Gabriel Resources detine 80% din societatea mixta Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), prin asociere cu fosta Regie Autonoma a Cuprului Deva, actuala Minvest Deva (cu o participatie de 19,31%) si cu trei actionari minoritari.

Proiectul firmei Gabriel Resources, de exploatare a zacamantului aurifer la Rosia Montana, a fost contestat atat de localnici, cat si de organizatii ecologiste sau de membri ai Academiei Romane. Acestia sustin ca investitia ar avea un impact negativ asupra populatiei si a mediului inconjurator si ar distruge vestigiile arheologice din zona localitatii miniere. In plus, in anul 2000, un accident la o exploatare aurifera din Romania a provocat un grav incident ecologic, dupa ce o cantitate de apa cu cianura s-a deversat in raul Tisa, al carui curs strabate teritoriul Ungariei, inainte de varsarea in Dunare.

Potrivit unui comunicat al Gabriel Resources, tranzactia efectuata de NMC reprezinta exercitarea unor mandate de cumparare emise de firma canadiana catre Newmont, in cadrul unei oferte de crestere de capital, formulata in septembrie 2005.

Indeplinirea mandatului de astazi (n.r - miercuri) vine sa mareasca bugetul nostru actual lichid de la peste 17,2 milioane dolari la 43,27 milioane dolari, ceea ce ne plaseaza intr-o pozitie foarte solida pentru a finaliza obtinerea tuturor aprobarilor pentru proiectul Rosia Montana.

Un studiu realizat de SNC Lavalin Engineers & Contactors estimeaza ca firma canadiana va avea in Romania o productie anuala medie de 559,000 uncii de aur in urmatorii zece ani, la un cost total de 128 dolari pe uncie. O uncie are 28,35 grame de aur.

Dupa includerea costurilor operationale, a costurilor de constructie a minei se va ajunge la un cost total de 350 dolari pe uncie, a declarat pentru Averea Adrian Samson, vicepresedinte pe partea de comunicare a filialei romane a Gabriel Resources. Aurul ajunsese ieri dupa-amiaza la Bursa new-yorkeza la o cotatie de 515,8 dolari pe uncie.

Pentru a schimba perceptia opiniei publice in privinta proiectului sau de la Rosia Montana, compania canadiana a anuntat in noiembrie 2005 o campanie de comunicare in Romania pentru a inlesni progresul autorizarii proiectului. Campania a cuprins si spoturi publicitare difuzate de catre National Geographic Channel, care face parte din National Geographic Society. Potrivit Alburnus Maior, compania canadiana a omis sa vorbeasa in cadrula cestei campaniei si despre faptul ca utilizeaza controversata tehnologie care foloseste cianura.

Fiind sesizata asupra acestei situatii, National Geographic a retras la inceputul acestei luni de pe postul sau toate spoturile publicitare pentru proiectul minier de extragere a aurului de la Rosia Montana al Gabriel Resources. Saptamanalul Academia Catavanecu a retras, de asemenea, publicitatea pentru proiectul minier.

Gabriel Resources estimeaza ca va primi acordul pentru studiul de impact asupra mediului in al treilea trimestru al anului 2006, a declarat Alan R. Hill, presedinte si director executiv al fimei canadiene.

Grupul si-a stabilit printre obictivele din acest an si prima parte a anului viitor, finalizarea studiului de impact asupra mediului prin numirea unei echipe independente de specialisti care sa completeze, sa finalizeze si sa inainteze raportul catre Guvernul Romaniei, in numele Gabriel Resources.

Rosia Montana, preocupare a europarlamentarilor

Proiectul Rosia Montana a constituit subiectul unui amendament depus la Raportul Parlamentului European (PE) privind stadiul de pregatire al Romaniei pentru aderare, prezentat in comisia de politica externa a legislativului din UE acum doua saptamani. Cei doi europarlamentari care au depus amendamentul au solicitat Guvernului roman garantii ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului in cazul Rosia Montana este in conformitate cu legislatia comunitara in vigoare. Acestia au mai solicitat si suspendarea lucrarilor pana la obtinerea tuturor aprobarilor necesare. De asemenea, euroobservatorii romani s-au plans in tara, dupa prezentarea raportului, ca parlamentarii europeni isi inchipuie ca Rosia Montana este cea mai mare catastrofa ecologica din Europa si nu au exclus posibilitatea ca amendamente asemanatoare sa fie depuse si in plenul PE, in timpul dezbaterii acestui raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri