25 August 2010

Statul nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare



Guvernul a transmis KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), iar compania kazaha se gandeste ce posibilitati are sa conduca rafinaria Petromidia impreuna cu statul, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

"Statul a spus ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare. Ne gandim la ce posibilitati avem sa manageriem rafinaria impreuna cu statul. Daca nu vom avea cash flow la rafinarie, vom avea optiunea sa o inchidem", a afirmat Grigoriev, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

De asemenea, statul a dat grupului Rompetrol contul unde poate plati obligatiunile cu cateva zile inainte de a introduce actiunea in justitie, a declarat Ana Diculescu Sova, avocata a casei de avocatura NNDKP, prezenta la conferinta.

Grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz dinKazahstan, trebuie sa ramburseze peste doua miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

"OUG 118 are natura juridica a unei legi de exceptie cu caracter individual, este data pentru Rompetrol. Regulilele dintr-o astfel de lege pot fi oricand derogatorii de la dreptul comun. Iata de ce in acest act normativ s-a prevazut dreptul de a opta el, Rompetrol, si nu titularul creantei, fie pentru conversie, fie pentru rascumparare. Caracterul special al momentului si al scopului OUG a creat acest drept special. Conversia si rambursarea sunt modalitati legale. Sapte ani e o perioada mare. Initial erau 20 de ani", a afirmat Sova.

Dmitri a precizat ca grupul kahaz a rascumparat obligatiuni in valoare de 71 milioane dolari si a platit 24 milioane dolari reprezentand dobanzi aferente.

"Statul nu are instrumente legale prin care sa refuze plata partiala a obligatiunilor. Ceea ce face statul acum este o neintelegere a conventiei pe care a semnat-o. Statul ne-a dat contul unde putem plati cu cateva zile inainte de a introduce actiunea in instanta", a spus Sova.



Citeste si