14 Ianuarie 2011

Politia concediilor medicale a speriat romanii. Vezi cifrele oficiale



Numarul concediilor medicale acordate anul trecut a scazut cu 45% fata de aceeasi perioada a anului 2009.

In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009 au fost eliberate 2,97 milioane de certificate medicale, pe cand numarul aferent pentru aceeasi perioada din 2010 a fost de 1,64 milioane, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

„Ne asteptam ca noile reguli impuse la acordarea concediului medical si eliberarea certificatelor medicale sa produca efecte, chiar daca la inceput au fost contestate de sistem. Aceasta diminuare destul de importanta a numarului de certificatele medicale ne-a confirmat faptul ca pe acest domeniu au existat unele abuzuri", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

El a mai precizat ca era inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUAS) sa fie cheltuite pe plata concediilor medicale, "multe dintre ele fara justificare, asa cum s-a intamplat in 2009".

In urma introducerii noului sistem la mijlocul anului trecut, s-a scazut presiunea financiara pe FNUAS cu aproximativ 140 de milioane de lei.

Noile prevederi introduc mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale, precum si dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, in afara conditiilor legale.

Au fost introduse si masuri de reducere a termenelor de acordare a concediilor medicale. In premiera, au fost luate masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.

Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate pot verifica daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament.



Citeste si