23 Septembrie 2010

Forex Focus: Rezerva Federala nu se grabeste



Rezerva Federala a decis sa amane inceputul programului “Quantitative Easing 2” la intalnirea care a avut loc in cursul zilei de ieri. Tonul declaratiei de presa ce a urmat anuntului de politica monetara a semnalizat insa ingrijorari deflationiste pentru economia americana, acesta fiind un indiciu puternic in favoarea initierii intr-un viitor nu foarte indepartat a unui nou program de relaxare monetara cantitativa care sa sprijine revenirea economica a Statelor Unite, se arata intr-un raport de analiza al companiei Bullbrokers Romania.

Principalul motiv de ingrijorare identificat in declaratia emisa de catre Comitetul de Politica Monetara in urma intalnirii de ieri este data de un nivel al inflatiei usor sub tinta pe care Rezerva Federala o considera rezonabila in privinta stabilitatii preturilor.

Pietele financiare au interpretat comentariile Rezervei Federale ca pe un prim pas spre o noua runda de relaxare monetara cantitativa.

“Nivelul scazut al inflatiei coraborat cu o crestere economica sub asteptari si o piata a fortei de munca in care somajul se pastreaza la cote ridicate creaza un tablou nu tocmai favorabil pentru viitorul economiei americane, iar urmatoarea intalnire, care va avea loc peste 6 saptamani poate aduce un prim set de masuri concrete”, se arata in raport.

Astfel, dolarul american a fost principalul “pierzator” al evenimentelor zilei de ieri, atingand un minim al ultimelor sase saptamani in fata monedei unice europene dupa publicarea declaratiei Comitetului de Politica Monetara. Moneda americana s-a depreciat in fata a 13 din 16 valute importante, pe fondul cresterii sanselor ca pana la sfarsitul anului sa vedem o noua runda de achizitii de active care sa sprijine revenirea economiei americane.

Tabloul macroeconomic devine astfel nevaforabil monedei americane, care se va confrunta in perioada imediat urmatoare cu presiuni de vanzare, pe fondul cresterii speculatiilor privind o actiune concreta a Fed-ului, care ar putea veni chiar la urmatoarea intalnire, ce va avea loc la inceputul lunii noiembrie, scriu specialistii Bullbrokers.

Pietele americane de actiuni au pierdut castigurile pe care le inregistrau inainte de publicarea deciziei Comitetului de Politica Monetara, indicele Dow Jones Industrial Average fiind singurul care a reusit sa inchida in teritoriu pozitiv, marcand un avans de 0.07%. Ceilalti 2 indici reprezentativi, S&P500 si Nasdaq Composite au inregistrat scaderi de aproximativ 0.25% pe fondul vanzarilor masive din ultima ora a sedintei de tranzactionare.

Dolarul american a pierdut puternic teren dupa anuntul Rezervei Federale din cursul serii de ieri. Pe fondul cresterii perceptiei investitorilor in privinta unei noi runde de achizitii de active de catre Fed, perechea EUR/USD s-a apropiat de cotatiile atinse in data de 6 august (1.3332).

"Daca acest nivel va fi strapuns, urmatoarele repere privind o crestere le gasim in evolutiile din luna aprilie a acestui an, la 1.3415 si 1.3520. O eventuala revenire a dolarului ar prinde contur doar dupa ce cotatiile vor reveni sub ultimul maxim atins, situat la 1.3158, cu nivelul 1.3225 functionand ca suport intermediar", explica analistii citati.

Dupa iesirea din zona de consolidare in care s-a aflat in ultima saptamana, cursul USD/JPY a ajuns in preajma pragului suport de la 84.70. Daca evolutia descendenta va continua, ne putem astepta la o evolutie catre nivelul de 84.03, unde in trecut mai multe miscari de scadere au fost stopate. O revenire a dolarului american se poate consemna dupa cresterea cotatiilor peste nivelul de rezistenta 85.23, se mai arata in raport.

Indicele S&P500 a marcat o usoara corectie in sedinta de tranzactionare de ieri. Cu toate acestea, cotatiile se pastreaza peste importantul nivel de rezistenta de la 1130 de puncte, ceea ce mentine in continuare sentimentul pozitiv in piata. Urmatorul nivel important de rezistenta se afla la 1150 de puncte, in cazul unei evolutii pana la acel nivel apropiindu-ne foarte mult si de zona superioara a canalului de trend ascendent reprezentat pe grafic.



Citeste si