Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca sunt premise ca oferta de produse agricole sa acopere cererea, in acest an, ceea ce "nu creeaza o presiune suplimentara asupra preturilor", dupa ce FNPAR a anuntat majorari de preturi, acuzand conditiile meteo si lipsa de politici agricole.
"Afirmatiile FNPAR cu privire la scumpiri de preturi la alimente invoca prognoza meteo si lipsa unor politici agricole si estimeaza pierderi de productie la anumite culturi (secara, rapita, oleaginoase). Constatam, din pacate, ca semnatarii nu indica concret sursele pe care se bazeaza aceste afirmatii ceea ce poate pune sub semnul intrebarii veridicitatea lor. Acum nu se pot face previziuni legate de o eventuala scadere a productiei la culturile de cirese, caise si ardei", a afirmat Tabara intr-un comunicat citat de Mediafax.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a anuntat, duminica, o majorare a preturilor produsele alimentare, in perioada urmatoare, invocand atat conditiile meteo cat si lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Tabara a adaugat ca in ceea ce priveste preturile alimentelor "pare a se continua" o anumita abordare a scumpirilor anuntate in media, cu toate consecintele care decurg din aceasta, inclusiv "reactii speculative ale pietei" la astfel de informatii.

"Analizand ultimele evolutii ale preturilor, se poate aprecia ca cel putin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este nejustificat si este rezultatul actiunii unor factori speculativi in piata si nu a unei diminuari a ofertei fata de nivelul cererii. Pentru anul 2011, daca se ia in considerare evolutia culturilor insamantate in toamna anului 2010 pe de o parte, si realizarea programului privind culturile de primavara pe de alta parte, se poate aprecia ca exista toate premisele ca oferta de produs agricol primar sa acopere nivelul cererii, ceea ce, in conditii normale de functionare a pietelor produselor agricole, nu creeaza o presiune suplimentara asupra preturilor la consumator", a spus Tabara.

Ministrul mai enumera o serie de masuri luate in sprijinul fermierilor de catre institutia pe care o conduce si conchide ca liderul FNPAR, Viorel Matei, nu cunoaste legislatia comunitara in domeniul agricol si nici modalitatile legale prin care poate fi sprijinita organizatia pe care o conduce.

"De asemenea, domnul Viorel Matei se dovedeste a fi de rea credinta cand nu recunoaste actualele politici agricole elaborate de MADR conform Regulamentelor Uniunii Europene, sprijinul financiar pe care l-au primit producatorii agricoli in acest an si mai ales faptul ca banii au fost acordati la timp. Pe de alta parte, domnul Viorel Matei ar trebui sa-si puna problema legitimitatii sale in functia unei organizatii profesionale si in numele caruia vorbeste, cunoscut fiind faptul ca domnia sa a fost ales «cu bodyguarzi», fara a se permite accesul in sala tuturor fermierilor reprezentativi", a mai spus Tabara.

Ministrul a declarat de mai multe ori, in ultima perioada, ca nu sunt motive pentru o crestere semnificativa a preturilor alimentelor in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri