3 Iunie 2011

Cu salarii de 1.200 de lei, politistii vor castiga mai putin decat iau 2,8 milioane de angajati



Reducerea normei de hrana de la 720 de la 130 de lei pentru toti angajatii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), ar insemna ca fiecare politist va castiga, pe viitor, intre 800 si 1.200 de lei, informeaza Mediafax.

Potrivit unui calcul realizat de Wall-Street.ro, pe baza datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS) cu privire la castigul salarial mediu net, in cazul in care toti politistii vor avea un salariu net lunar de 1.200 de lei, ei vor fi mai slab platiti decat 2.786.600 de angajati din economie. La nivel national erau 4.096.500 de salariati la sfarsitul lunii februarie.

Doar in 15 dintre cele 67 de sectoare de activitate analizate lunar de INS, salariul mediu net este mai mic de 1.200 de lei. Cel mai prost platiti salariati romani sunt cei din hoteluri si restaurante, cu un castig mediu net lunar de 855 de lei, urmat de cei care produc articole de imbracaminte - 872 de lei si de angajatii care intreprind alte activitati de servicii - 896 de lei.

La polul opus al veniturilor, se numara angajatii din industria producatoare de tutun - 3.790 de lei, IT - 3.548 de lei si intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii - 3.446 de lei.

La sfarsitul anului trecut, MAI avea in structura aproape 150.000 de salariati, dintre care 55.000 lucrau in cadrul Politiei Romane. Datele privind veniturile lunare ale angajatiilor din subordinea MAI nu sunt centralizate de INS.

In Statele Unite ale Americii, care detin cea mai puternica economie din lume, salariul mediu net lunar al unui politisti este de aproape 2.700 de dolari, adica peste 7.700 de lei, arata datele site-ului simplyhired.com, care cauta prin 4,6 milioane de oferte de joburi ale altor site-uri de profil.

Liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat pentru agentia Mediafax, ca reducerea normei de hrana, masura dispusa printr-un document emis de Directia Financiara din cadrul MAI si semnat de ministrul Traian Igas, va afecta peste 100.000 de persoane, adica pe toti angajatii ministerului.

"Dincolo de efectele neacordarii normei de hrana cuvenite pentru luna iunie, apreciem ca masura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al politistului roman amenintat cu destituirea", a spus Lincu.

La randul sau, secretarul general al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Toader Paraschiv, a sustinut ca norma de hrana era o masura compensatorie acordata politistilor de mai mult timp.

Potrivit lui Paraschiv reducerea normei de hrana duce la o diminuare a veniturilor cu aproximativ 30%.

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control sa efectueze o ancheta la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), legata inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajati. Acest control a fost demarat din 19 mai.



Citeste si