8 Iunie 2011

Croitoru, BNR: Suntem o tara mica si depindem de capitalul strain



Cresterea economica din Romania din urmatorii ani, depinzand de fluxurile straine de capital, va depinde cum vor evolua alte economii si de ce politici vor adopta alte state, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Lucian Croitoru a explicat ca Romania va avea doar o crestere economica “taratoare” daca fluxurile de capital strain nu vor reincepe sa intre in tara.

“Ceea ce a dat cresterea ecconomica in 2005-2008 a fost capitalul strain, banii din afara. (…) Atata timp cat intrarile de capital nu se vor relua, noi nu vom avea decat o crestere economica taratoare”, a declarat Croitoru, in cadrul unui seminar organizat de A.T Kearney.

Insa, cand cresterea economica si capitalurile se vor relua, principala provocare va ramane inflatia.

“In Romania cresterea economica depinde foarte mult de ce se intampla in afara Romaniei. Suntem o tara mica si depindem de evenimentele de acolo si, in acelasi timp, de deciziile privind investitiile straine.”

Dezbaterea economica din ultima perioada este orientata spre schimbarea modelului de crestere economica pentru Romania, de la o crestere bazata pe consum, la una bazata pe exporturi sau mai mult catre investitii. Insa, contributia exporturilor nete la PIB este redusa.

Contributia fluxurilor de capital la cresterea Produsului Intern Brut va fi de 2,9% pana in anul 2015 in viziunea FMI, cu un punct procentual mai mica fata de estimarile autoritatilor romane, de 3,9%.

Consilierul guvernatorului BNR este de parere ca nu o sa existe crestere economica fara consum, dar subliniaza ca peste un anumit nivel al consumului apare o problema, mai exact atunci cand deficitul de cont curent devine nesustenabil.

In ceea ce priveste politicile economice ale statelor, Croitoru a subliniat ca “daca ai 1,2,3 obiective, atunci trebuie sa ai cel putin 1,2,3 instrumente si… s-ar putea sa nu le ai”. El a dat exemplul SUA in anii ’29-’33, cand nu au existat instrumente pentru a se contracara contractia economica, de peste 25% in cei trei ani.

Romania, imediat dupa ‘90 a suferit un soc provenit din caderea unui sistem si practic era lipsita de instrumente. Caderea economica in trei ani a fost de 25%, similar cu cea din America din anii ‘29-‘33. Dupa aia am avut recesiuni de 4-5 ori in anii urmatori, dar mai mici. De ce? Pentru ca am avut instrumente de la FMI si BM.”, a spus Croitoru.

Romania a mai incheiat un acord cu FMI si UE la inceputul anului 2009, cand economia intrase in recesiune. Analistii estimeaza ca recesiunea din 2009 si 2010 a condus la o contractie economica de circa 10%.



Citeste si