14 Septembrie 2011

Banca Centrala: Fondurile structurale si inovarea ar putea trage in jos economia Romaniei



Absorbtia fondurilor europene si gradul redus al cheltuielilor cu inovarea sunt principalele vulnerabilitati identificate de banca centrala in privinta potentialului de crestere economica a Romaniei, arata raportul de stabilitate financiara.

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), gradul de absorbtie a instrumentelor structurale europene a ramas redus, iar cheltuielile cu inovarea s-au mentinut modeste, la circa 0,5% din PIB, pentru perioada 2005-2009, comparativ cu 0,9% din PIB in UE 10 sau cu nivelul de 2% asumat de Romania in programul Europa 2020.

De asemenea, banca centrala atrage atentia si asupra riscului de evictiune, adica atragerea resurselor de creditare in cea mai mare parte de catre stat, in detrimentul sectorului privat, ceea ce ar putea frana semnificativ cresterea economica.

Totusi, BNR crede ca acest risc este relativ redus pe termen scurt, dar mai mare pe termen mediu.

“Pozitia de debitor net a sectorului public fata de sectorul bancar s-a deteriorat in ultimii ani, ajungand la peste 60 miliarde lei in iunie 2011, dar dinamica a cunoscut o incetinire incepand cu a doua jumatate a anului 2010, concomitent cu cresterea cererii de credite din partea sectorului privat”, arata raportul BNR.

Bancile autohtone contribuie cu circa o treime la finantarea datoriei publice, potrivit datelor din mai 2011, nivel comparabil cu cel din perioada 2009-2010, dar dublu fata de anul 2008.

Potrivit raportului de stabilitate financiara, situatia macroeconomica a Romaniei s-a imbunatatit, fata de data la care a fost publicat precedentul raport, in contextul in care noul program de finantare incheiat cu UE, FMI si Banca Mondiala si masurile din principalele programe nationale constituie ancore in vederea consolidarii si impulsionarii potentialului de crestere economica.

“Continuarea reformelor structurale si de consolidare fiscala, inclusiv in directia imbunatatirii disciplinei de plata in economie prin diminuarea arieratelor si ameliorarea situatiei financiare a firmelor de stat cu probleme, ramane punctul central al reformelor economice in anul 2011”, potrivit bancii centale.



Citeste si