21 Octombrie 2011

Studentii de criza cauta universitati ieftine din afara si finantare externa



Studiile universitare si postuniversitare din strainatate prezinta un interes crescut pentru tinerii romani, insa majoritatea dintre acestia pun aspectele materiale pe primul plan in alegerea unei institutii. Citeste aici ce tari ofera invatamant gratuit sau cu costuri reduse, precum si posibilitati de finantare, potrivit lui Alexandru Ghita, presedintele Educativa, prezent la Dezbaterile Wall-Street Live Text.

Cat costa studiile in strainatate - uneori mai putin decat in tara

O cititoare Wall-Street.ro care isi doreste ca fiica ei sa studieze in strainatate recunoaste ca taxele reprezinta o problema. Ea doreste sa stie ce conditii ar trebui sa indeplineasca un tanat pentru a beneficia de costuri minime in cadrul studiilor in strainatate.

"Fata dumneavoastra poate sa studieze in strainatate cu costuri nu cu foarte mult mai mari decat cele presupuse de studiul intr-un oras din Romania, altul decat cel natal. Elementele relevante sunt costuri de scolarizare zero in tarile nordice sau cateva sute de euro in Franta sau Germania. Alternativ, scolarizare in Olanda sau Marea Britanie cu imprumut de la guvernele lor (presupune rambursarea in niste conditii foarte avantajoase in anii de dupa finalizarea studiilor)", a spus Alexandru Ghita.

Potrivit acestuia, studentii pot munci in tarile in care studiaza 15-20 ore pe saptamana pentru un castig de circa 400-700 euro pe luna, insa pentru a-si gasi un job ei trebuie sa dea dovada de perseverenta, spune Ghita.

"Toate universitatile de stat din Marea Britanie si Olanda ofera posibilitatea acoperirii costurilor de scolarizare prin intermediul imprumuturilor oferite de guvernele tarilor respective fara garantii si fara giranti. (...) Circa 25% dintre romanii care pleaca anual la studii in strainatate (circa 4-5.000) merg pe un program din zona Business, Management, Marketing sau Economie", a adaugat Alexandru Ghita.

De asemenea, studentii au nevoie cand sunt plecati la studii de sustinerea familiei pentru suplimentarea veniturilor.
1. Cum iti finantezi/ti-ai finantat studiile in strainatate?
  • Din banii parintilor
  • Am muncit si le-am achitat
  • Printr-un credit contractat in Romania
  • Cu ajutorul unui imprumut luat in tara in care am studiat



Tinerii iau in calcul si varianta obtinerii unei burse de studii pentru strainatate din partea unor companii private, insa sansele in aceasta directie sunt destul de scazute.

"Foarte putine astfel de cazuri. Exceptand situatiile in care exista legaturi personale cu oameni din conducerea companiei, actionariat, si situatiile in care companiile au programe structurate de burse (si comunicate public foarte bine) - in Romania foarte putine - nu cred in succesul unui demers de a obtine burse din mediul privat, principala problema fiind un cadru legal care nu incurajeaza deloc acordarea unor astfel de burse", explica Ghita.

El a adaugat ca solutiile de finantare trebuie cautate in economii, sustinerea familiei, burse de la ONG-uri, guverne, imprumuturi.

Sunt si tari, precum Elvetia, in care autoritatile nu sustin studiile universitare.

"Din cate cunosc eu, nu exista un program de imprumut de la guvernul Elvetiei. Elvetia ramane una dintre cele mai scumpe destinatii din Europa si una dintre cele mai prestigioase pe anumite tipuri de programe", spune Ghita.

Sprijinul financiar pentru studii, in cazul tarilor care ofera aceasta posibilitate, se acorda studentilor care nu au primit subventii din partea tarii lor.

"Ajutorul guvernamental (subventionarea costurilor de scolarizare sau accesul la imprumut oferit de guvern) este limitat aproape peste tot in Europa la persoanele care nu au urmat deja un program similar subventionat de guvernul tarii lor. Altfel, la modul general, aproape toate statele mari din Europa de Vest ofera o formula de sprijin pentru educatie, dar conditiile difera de la tara la tara", explica Ghita.



Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 25 octombrie la Cluj.


De ce ai nevoie pentru a a-ti depune dosarul la o universitate din strainatate

Pe langa foaia matricola, media de la bacalaureat si cunostinte de limba engleza, Alexandru Ghita enumera alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat.

"Mai este nevoie de formularul de aplicare, scrisori de recomandare (in majoritatea cazurilor), eseuri personale, scrisori de intentie si o descriere a profilului candidatului (tip CV). In functie de tipul programului uneori mai sunt solicitate si elemente de portofoliu, precum desene/ picturi, modele, inregistrari, mai ales pe programe de tip arhitectura, design, muzica. Conditiile specifice si cerintele minimale difera de la program la program dar sunt foarte multe universitati cu o calitate buna care accepta candidati cu medie generala, BAC, licenta, incepand de la 8, 8.5, 9", spune Ghita.

De asemenea, de ajutor sunt si activitatile extracurriculare, in special in cazurile in care se obtin performante semnificative.

Alexandru Ghita nu incurajeaza plecarea in strainatate inainte de studiile universitare, decat in cazul deosebite.

"Nu incurajam plecarea copiilor in strainatate la nivel de liceu decat in cazuri absolut speciale, respectiv o scoala foarte buna pentru copii cu talente artistice, sportive evidente si performante demonstrate. Adolescenta e o perioada foarte critica in care sunt foarte importante sustinerea emotionala din partea parintilor si sprijinul pentru depasirea unor situatii dificile si evitarea riscurilor specifice varstei. Aceste structuri de suport dispar daca exista o distanta fizica mare sau lipsa de disponibilitate imediata", afirma el.


Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 25 octombrie la Cluj.


Optiuni variate pentru specializari

"Sunt doua mari tipologii de programe academice: profesionale si academice / de cercetare. Prima categorie este concentrata pe dezvoltarea unor abilitati relevante pentru insertia pe piata muncii, iar cea de-a doua pe cunostinte si abilitati necesare intr-un parcurs academic. Totusi, nu toate programele doctorale iau in calcul aceasta diferenta atunci cand admit candidati, mai ales pentru ca in multe tari nu se face aceasta distinctie la nivel de master. Deci e posibil sa fie o problema de eligibilitate pentru anumite programe de doctorat, dar in niciun caz nu e o certitudine ca asa se va intampla la toate", explica Alexandru Ghita.

Absolventii de facultate pot obtine pentru mastere in strainatate burse partiale oferite de universitati pentru a promova anumite programe, in special, pe partea de inginerie sau stiinte exacte sau pot accesa Programul Orizonturi Deschise.

De asemenea, studentii pot alege un job part-time, in situatiile in care programul de studiu, prevederile legale si piata fortei de munca le permit.

Totodata, pentru a plati taxele specializarilor, tinerii pot apela la imprumut de la banci din Romania, care pun insa la dispozitie " destul de putine linii de finantare", potrivit lui Ghita.

Cum intri la un master in Statele Unite

"In primul rand, trebuie sa fii admis la un program de master. Apoi structura costurilor sau a bugetului depinde de la program la program, respectiv durata, cost de scolarizare pe an, cost de viata in locul respectiv. In mod similar, depinde si necesarul de finantare si plaja de optiuni care iti este accesibila (daca primesti burse, ce burse, daca vrei/poti sa lucrezi in campus sau in afara, daca poti sa iei un imprumut partial/total sau nu)", spune Ghita, care recomanda celor interesati sa discute cu reprezentantii Comisiei Fulbright, prezenti la RIUF.

Unde poti urma studii de master in comunicare si comportament organizational

"In aproape orice tara din Europa. Si bineinteles SUA. In Europa e in principal o decizie de limba: pe engleza diversitatea cea mai mare e in Marea Britanie, Olanda si tarile nordice; pe germana e clar Germania; pe franceza in Franta sau in Belgia, Luxemburg. Tarifele difera de la tara la tara si de la program la program: in tarile nordice e gratis, in Franta si Germania costa cateva sute de euro pe an, in Olanda si Marea Britanie cateva mii de euro. In SUA costurile pleaca de la 10-15.000 dolari/an si merg pana pe la 60-80.000 dolari anual.


Cum obtii studii doctorale in Elvetia

"Foarte multe dintre programele doctorale ofera burse doctorale odata ce te accepta in program. Dificultatea e mai degraba in acceptarea la studii doctorale decat in obtinerea finantarii. Procesele de admitere la doctorat si costurile difera de la program la program, nu sunt la fel de standardizate ca la programele de licenta sau master. Cel mai bun sfat este sa intri direct in contact cu persoanele care coordoneaza admiterea in programele de doctorat (adesea conducatorii catedrelor sau anumitor programe de cercetare cu bugete distincte). Recomand sa incepi un program direct in tara, la universitatea de interes. Nu recomand transferul. Obligatoriu ai nevoie de un certificat de limba straina", precizeaza Ghita.

Stagii de practica

"Daca nu sunteti in cadrul unui program de studiu (licenta sau master) sansele obtinerii unui stagiu de practica sunt relativ mici. Majoritatea companiilor care sunt deschise sa primeasca oameni in stagii de practica (internships) prefera sa foloseasca programe bine puse la punct impreuna cu universitatile din arealul lor. Alternativa e gasirea unui loc de munca direct in tarile respective. A treia optiune este sa urmariti companii multinationale cu prezenta in Romania care ofera angajatilor lor (mai ales celor noi, in programe de Management Trainee) oportunitatea de a lucra in stagii de cate 3-6-9 luni in pozitii diferite in companiile din diferite tari din cadrul grupului", a mai spus Ghita.


Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 25 octombrie la Cluj.




Citeste si