24 Noiembrie 2011

Topul cotelor de TVA din UE. Romania este in plutonul fruntas



Tarile din Europa au printre cele mai mari taxe pe valoarea adaugata (TVA) din lume, iar criza datoriilor a dus chiar la majorarea cotelor in speranta echilibrarii bugetelor, franand astfel consumul. Afla ce economii din Uniunea Europeana aplica cele mai ridicate cote de TVA, potrivit datelor Comisiei Europene.

Luxemburg, Cipru - 15%

Luxemburg are o cota standard de TVA de 15% si doua cote reduse de 6% si 12%. De asemenea, ducatul de Luxemburg mai are o cota supra-redusa de TVA de 3%, aplicata la mai multe categorii de produse si servicii precum alimentele, cartile si transportul de persoane.

TVA standard de 15% mai este aplicata in Cipru, care mai are si doua cote reduse de 5%, respectiv 8%.

Sursa foto: Flickr


Spania, Malta - 18%

Taxa standard pe valoarea adaugata in Spania este de 18%, dar exista si o cota redusa de 8% si o cota super redusa de 4% la alimente, medicamente si carti sau constructia de cladiri noi.

De asemenea, Malta mai are TVA de 18% si doua cote reduse de 5% si 7%.

Sursa foto: Flickr


Germania, Olanda - 19%

Germania si Olanda au in vigoare taxe pe valoarea adaugata (TVA) similare, de 19%. Germania mai are o cota redusa de 7%, iar Olanda una de 6%.

Franta - 19,6%

Pe langa taxa standard de 19,6%, Franta mai are o cota redusa de 5,5% si una supra-redusa de 2,1%, aplicata la medicamente, ziare si reviste.

Sursa foto: Flickr


Bulgaria, Cehia, Estonia, Italia, Austria, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie - 20%

Vecinii de la sud de Dunare au o cota standard de 20% si una redusa de 9%.

Cota de 20% este cea mai frecventa in Uniunea Europeana, fiind aplicata pe langa Bulgaria si in Cehia, Estonia, Italia, Austria, Slovenia, Slovacia si Marea Britanie.

Belgia - 21%

Belgia mai are si doua cote reduse de TVA, de 6% si respectiv 12%.

TVA standard de 21% se mai gaseste in Irlanda si Lituania.

Letonia - 22%

Statul baltic aplica o cota standard de 22% si una redusa de 12%, la medicamente si echipament medical, transportul de pasageri, precum si la carti.

Grecia, Polonia, Portugalia, Finlanda - 23%

Statul aflat in pragul falimentului are una dintre cele mai mari cote de TVA din Uniunea Europeana, de 23%, si doua cote reduse de 13%, respectiv 6,5%.

Pe langa Grecia, si Polonia, Portugalia si Finlanda aplica o taxa standard de 23%.



Romania - 24%

Romania a majorat anul trecut TVA de la 19% la 24%, urcand astfel in topul tarilor cu cea mai ridicata cota pe valoarea adaugata.

Pe langa cota standard, Romania mai aplica o cota redusa de 9% la carti si una de 5% la vanzarea locuintele noi cu o valoarea mai mica de 380.000 lei si cu suprafata pana in 100 metri patrati.


Suedia, Danemarca - 25%

Suedia si Danemarca detineau pana de curand prima pozitie in clasamentul tarilor cu cea mai mare taxa pe valoarea adaugata, de 25%.

Dintre cele doua state nordice, doar Suedia are si cote reduse de TVA, de 12% si respectiv 6%.

Sursa foto: Flickr


Ungaria - 27%

Ungaria va deveni de anul viitor tara cu cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeana, dupa ce parlamentul ungar a aprobat marti o lege referitoare la fiscalitate care include si majorarea cotei de la 25% la 27%.

Legea, aprobata cu o larga majoritate, include si cresterea impozitelor aplicate microintreprinderilor.




Citeste si