Liderii celor 27 de state din UE se reunesc la Bruxelles pentru a stabili solutii de rezolvare a crizei financiare, care ameninta chiar existenta zonei euro.
Summit-ul de la Bruxelles nu va furniza o solutie decisiva la criza datoriilor suverane care devasteaza zona euro, dar uniunea monetara va supravietui in actuala forma in pofida acestui esec, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul analistilor financiari, citat de Mediafax.

Majoritatea celor care au afirmat ca zona euro va supravietui, 33 din cei 57 de analisti consultati, este insa foarte redusa. Doua treimi din respondenti se asteapta ca summit-ul, ce se desfasoara pe durata a doua zile, sa esueze.

"Este destul de clar ca tarile membre ale zonei euro fac eforturi sa pastreze uniunea. Isi dau cu totii seama ca prabusirea zonei euro ar fi un eveniment apocaliptic. Actualul sistem are defecte, dar alternativa ar fi un salt in necunoscut si cred ca majoritatea considera ca ar fi o treaba foarte incurcata, astfel ca lipesc cu banda adeziva pe ici pe colo ca sa tina lucrurile la un loc", a declarat Dan McLaughlin, analist la Bank of Ireland.

In urma cu mai multe saptamani, Reuters a realizat un sondaj similar, in care majoritatea analistilor au declarat ca zona euro nu va susravietui in forma actuala.

Liderii europeni ar trebui sa anunte vineri, la incheierea summit-ului, strategia pentru a stopa criza de doi ani a datoriilor suverane, care s-a intins de la economiile mai mici ale zonei euro la tari precum Italia si Spania.

Franta si Germania, cele mai mari doua economii ale uniunii monetare, sustin un plan de amendare a Tratatului de la Lisabona pentru a intari disciplina bugetara si pentru a reforma regulile fiscale.

Schimbarea tratatelor se confrunta cu opozitia unor membri UE din afara zonei euro, iar tari precum Marea Britanie si Finlanda au amenintat cu blocarea unui acord daca nu obtin garantii care sa le protejeze interesele nationale.

Mai vor romanii euro?

Ponderea romanilor care vor adoptarea euro a scazut probabil de la declansarea crizei la sub 50%, dar oamenii isi doresc sa aiba o moneda puternica si care sa le permita sa calatoreasca mai usor in Europa, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Inainte de criza, 90% dintre romani spuneau ca vor sa intram in zona euro si chiar exportatorii ne intrebau cand vom adopta moneda unica. Probabil ca mai putin de jumatate vor acum, dupa aparitia crizei, sa adoptam euro", a afirmat Isarescu.

Din punct de vedere cultural, indicatorul popularitatii euro este instabil, a spus el. "Insa emotional orice roman isi doreste sa aba o moneda care sa ii permita sa calatoreasca in intreaga Europa, o moneda puternica pe care acum nu o are", a aratat el.

Guvernatorul BNR a aratat ca Romania si-a asumat adoptarea euro o data cu semnarea Tratatului de aderare la UE si ca trebuie sa accepte intrarea in zona euro "cu orice cost".

Isarescu a adaugat ca Europa a facut un progres in momentul in care a introdus moneda unica si ca generatiei tinere ii este greu sa inteleaga ce insemna, in urma cu 15 ani, sa existe 13 sau 14 monede in statele din Uniunea Europeana.

"Imi amintesc ca un american din generatia mea, care a venit in urma cu 15 ani in Europa, era foarte confuz de faptul ca putea calatori dintr-o tara in alta in aceeasi zi, dar nu intelegea de ce trebuie sa faca atatea schimburi valutare, sa aiba monede de valori si dimensiuni diferite in portofel", a spus Isarescu.

In acest context, guvernatorul bancii centrale a spus ca reintoarcerea la monedele nationale este "cel putin nevalida".

Pe de alta parte, intrebat ce este important pentru oamenii din alte tari sa inteleaga despre Romania, Isarescu a remarcat in primul rand efortul facut de Romania pentru trecerea la o economie de piata.

"Este important sa inteleaga cat de complex este acest proces, ca o parte din Romania sa treaca de la economia centralizata la o economie de piata, europeana. Acest lucru s-a facut in doua decade, intr-o perioada in care si UE a trecut prin momente grele", a mai spus Isarescu.

Polonia se opune ideii unei Uniuni Europene "cu mai multe viteze"

Premierul Poloniei, Donald Tusk, si-a exprimat opozitia fata de o "Europa cu mai multe viteze", afirmand ca Uniunea Europeana are 27 de state membre, "nu 17 sau 17 plus", informeaza AFP.

"Criza inchide sicriul daca alegem sa ne indepartam de ideea Europei cu 27 de membri", a declarat Tusk cu ocazia congresului PPE de la Marsilia.

"Nu este suficient sa tot repetam ca trebuie sa ramana unita comunitatea europeana. Trebuie sa se ia decizii care sa nu excluda pe nimeni si sa nu creeze o Europa cu doua viteze. Orice alternativa la actuala Europa cu 27 de membri va fi fatala", a insistat Tusk.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a reiterat, joi, ca doreste un acord privind disciplina bugetara la nivelul celor 27 de state membre UE, avertizand ca, daca nu se va ajunge la un consens, masurile vor fi aplicate doar in zona euro.

Seful statului francez a reamintit ca Franta si Germania sunt favorabile unui acord la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reiterand insa ca, in cazul unui esec, acordul va fi semnat doar cu cele 17 state membre ale zonei euro. "Vrem cele 27 de state, dar, daca in interiorul celor 27 va fi un blocaj, vom trece la 17", a avertizat Sarkozy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri