Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, vineri, ca saptamana viitoare ar putea fi aprobata hotararea de Guvern privind stabilirea salariului minin brut la 700 de lei pentru anul 2012, informeaza Mediafax.
"Este clar ca discutam despre salariul minim pentru anul 2012, ceea ce inseamna intrarea in vigoare dupa 1 ianuarie 2012, si noi consideram ca in cursul saptamanii viitoare putem sa aprobam aceasta hotarare de Guvern, pentru ca am parcurs toate etapele de consultare, a fost transmisa si la CES, am consultat si partenerii sociali", a spus ministrul Muncii.

Ea a precizat ca pentru stabilirea salariul minim la 700 de lei s-a luat in calcul impactul bugetar si ca o asemenea masura va avea un impact pentru aproximativ 125.000 de salariati din sectorul bugetar si pentru 665.000 de salariati din sectorul concurential, conform datelor de la inspectia muncii.

Intrebata daca vor exista sanctiuni pentru angajatorii care nu respecta o asemenea prevedere, ministrul Muncii a confirmat acest lucru, precizand ca vor exista verificari din partea inspectiei muncii.

"Sigur ca da. Pe salariul minim garantat in plata la nivel national trebuie sa respecte absolut toti angajatorii din Romania, lucru care va duce cu siguranta si la verificari din partea inspectiei muncii, lucru care va duce, si aici este un impact pozitiv, la cresterea incasarilor pe contributii la somaj, la pensii, la sanatate", a spus Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a facut aceste preziari raspunzand intrebarilor ziaristilor, dupa ce a participat la sedinta comisiilor de buget-finante, unde au fost adoptate bugetul Ministerului Muncii pe anul 2012 si proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul viitor.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a declarat, vineri, la Comisiile de buget-finante, ca la constructia proiectulului de buget de stat pe 2012 s-a avut in vedere salariul minim de economie de 700 de lei, parlamentarii opozitiei acuzand ca se incalca legea.

Deputatul PSD Viorel Stefan a aratat ca se incalca legea deoarece proiectul de buget trebuie sa fie construit pe normele legale in vigoare si nu exista o norma privind salariul minim de 700 lei.

Ministerul Muncii propune ca salariul minim brut pe tara lunar in 2012 sa fie 700 de lei, reprezentand 4,13 lei pe ora, la un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna, proiectul de Hotarare fiind supus, joi, dezbaterii publice pe site-ul institutiei.

Potrivit proiectului de act normativ, incepand cu 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la "700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012 reprezentand 4,13 lei/ora".

Din ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 670 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie pe luna.

Prin proiectul de act normativ este propusa astfel o majorare de 4,47 la suta, de la 670 la 700 de lei.

Salariul de baza nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, ceea ce inseamna ca niciun angajat nu poate castiga in 2012 mai putin de 700 de lei lunar.

Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere pot fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei, constatarea constraventiei si aplicarea sanctiunii fiind in sarcina Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si cel al municipiului Bucuresti.

Proiectul de hotarare este in dezbatere publica pana in 17 decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri