Potrivit unui comunicat al Consiliului European, tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.

Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, ca Romania sustine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare si sanctiuni pentru nerespectarea acestor limite, considerand ca problemele actuale ale UE au fost generate de politicieni populisti.

Dezbaterea privind acordul UE trebuie depolitizata

Citeste si:

Dezbaterea privind semnarea de catre Romania a acordului interguvernamental propus la nivelul Uniunii Europene trebuie depolitizata, in caz contrar existand riscul decredibilizarii tarii, a afirmat, la Guvern, presedintele Traian Basescu.

El a aratat ca ar vrea ca partidele si institutiile cu atributii legate de acest acord sa aiba o atitudine similara celei din cadrul dezbaterilor privind integrarea Romaniei in UE si NATO.

Seful statului a insistat asupra faptului ca acordul nu aduce "nimic nou sub soare" si ca dezbaterile din Romania sunt urmarite atent de catre toate capitalele europene.