Asiguratorii de sanatate trebuie sa fie autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, sa fi incheiat polite pentru cel putin un milion de asigurati, iar valoarea totala a primelor sa fi fost de cel putin 250 milioane de euro pentru a putea intra in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, scrie Mediafax.
Potrivit proiectului noii Legi a sanatatii, pus miercuri in dezbatere publica, asiguratorii de sanatate care pot intra in sistemul de asigurari sociale de sanatate au obligatia indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii de eligibilitate: sa fie autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania; sa fi incheiat la nivelul grupului national sau international din care fac parte polite de asigurare de sanatate pentru cel putin un milion de asigurati in anul fiscal anterior intrarii in vigoare a legii, iar valoarea totala a primelor de asigurare sa fi fost de cel putin 250 de milioane de euro la nivelul companiei din care fac parte, in aceeasi perioada.

Proiectul mai prevede ca intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si asiguratorii de sanatate vor fi incheiate contracte de tip civil care reglementeaza conditiile de alocare a sumelor de catre CNAS si conditiile acordarii serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale din pachetul de baza pentru asigurati.

Din sumele incasate de la CNAS, asiguratorii de sanatate pot retine pentru plata serviciilor de administrare o cota de 2,8%, iar diferenta va fi utilizata pentru plata serviciilor medicale din pachetul de baza pentru persoanele asigurate.

"Eventualele sume aferente platii serviciilor medicale ramase neutilizate la finele anului pot fi folosite de catre asiguratorul de sanatate in anul curent, cu aceeasi destinatie", conform proiectului de lege.

De asemenea, asiguratorii de sanatate pot incheia contracte de tip civil, dupa caz, cu furnizorii de servicii medicale din pachetul de baza.

Conditiile minime privind modalitatea de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale din pachetul de baza si modalitatea de decontare a acestora se stabilesc prin Contractul-cadru, care se aproba prin hotarare a Guvernului, si prin normele metodologice de aplicare a acestuia.

Asiguratorii de sanatate incheie contracte de tip civil cu asiguratii sau cu reprezentantii legali ai acestora privind conditiile de acordare a pachetului de servicii medicale de baza. Modelul contractului cadru de asigurare intre asiguratorii de sanatate si asigurati sau reprezentantii legali ai acestora se aproba prin ordin al presedintelui CNAS.

Proiectul de lege mai prevede ca asiguratorilor de sanatate incheie in mod nediscriminatoriu contracte de asigurari sociale de sanatate cu asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania. De asemenea, asiguratorii nu au dreptul sa rezilieze contractele de asigurari sociale de sanatate incheiate cu asiguratii.

Contractele de asigurari sociale de sanatate pot fi incheiate direct sau prin intermediari autorizati de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in conformitate cu normele emise in aplicarea Legii 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

In plus, asiguratorul de sanatate poate stabili, de comun acord cu un angajator, sa ofere avantaje suplimentare legate de pachetul de servicii asigurate si/sau avantaje financiare legate de asigurari voluntare suplimentare pentru salariatii proprii, daca angajatii sai actuali sau fostii angajati ori familiile acestora incheie asigurari de sanatate in baza unui contract cadru, indicat in acordul respectiv.

Angajatorul trebuie sa obtina acordul prealabil al angajatilor pentru care va incheia contractul. Avantajul oferit nu poate duce la diminuarea pachetului de servicii stabilit prin Contractul cadru.

Asiguratorii au obligatia sa informeze asiguratii in mod nediscriminatoriu si corect asupra beneficiilor si serviciilor acordate in cadrul modelului de asigurare de baza oferit, precum si asupra drepturilor si obligatiilor lor, dar si sa contracteze pentru asiguratii proprii din sistemul de asigurari sociale de sanatate servicii medicale cu furnizorii selectati in baza criteriilor de evaluare stabilite de CNAS. De asemenea, asiguratorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de servicii medicale volumul si pretul/tarifele in limita celor maximale stabilite de CNAS, precum si calitatea serviciilor medicale cumparate pentru asigurati, cu indeplinirea criteriilor ANCIS.

Proiectul de lege mai prevede ca asiguratorii de sanatate transmit CNAS si CSA toate informatiile stabilite de presedintii celor doua institutii, elaboreaza si publica raportul anual si planul de activitate pentru anul urmator cu privire la atributiile ce le revin si furnizeaza gratuit informatii si asistenta in problemele asigurarilor sociale de sanatate si ale serviciilor medicale persoanelor asigurate, angajatorilor si furnizorilor de servicii medicale.

Ei pot sa incheie asigurari voluntare concomitente de sanatate pentru asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate, care sunt deductibile, la determinarea profitului impozabil, incepand cu 1 ianuarie 2012, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 300 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare asigurat si nu constituie avantaj de natura salariala asa cum este acesta definit in Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor, se mai arata in proiectul de lege.

Proiectul de act normativ mai prevede ca asiguratorii pot constitui, pe baza contractuala, retele de furnizori care sa ofere servicii medicale, cu indeplinirea prevederile legale referitoare la furnizorii de servicii medicale si pot sa utilizeze Sistemul informatic unic integrat al CNAS. In situatia in care utilizeaza un alt sistem informatic, acesta trebuie sa fie interconectat cu SIUI si sa furnizeze toate datele solicitate intr-un format compatibil cu acesta, cu aceeasi ritmicitate si periodicitate cu care sunt transmise datele in sistemul de asigurari de sanatate.

Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala fiind printre principalele modificari.

Termenul limita pana la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, insa documentul va ramane pe site pana in 28 ianuarie 2012.

Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului.

"Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cat o fi nevoie pana obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta - prin
asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere - si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei", a spus Traian Basescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri