Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de 4,4% din PIB, pentru acest an unul dintre obiective fiind atragerea a 7 miliarde euro fonduri europene, reprezentand o rata de absorbtie de 20%, a anuntat premierul Boc.
Alte obiective mentionate de premier, la inceputul sedintei Guvernului, au fost continuarea reformei fiscale, a procesului de restructurare a companiilor de stat si a sistemului de sanatate, aplicarea Legii educatiei, a Codului Muncii si a Legii dialogului social, precum si combaterea evaziunii fiscale in special in domeniul accizelor.

"Vreau ca ANAF si Ministerul Finantelor sa stie ca vom fi cu ochii pe tot ce inseamna evaziune fiscala", a spus Emil Boc (foto).

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%. Pentru anul trecut, tinta de deficit bugetar a fost stabilita la maximum 4,4% din PIB, scrie Mediafax. La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie.

In conditiile in care tinta de deficit bugetar pentru anul trecut de 4,4% din PIB in baza cash, acest lucru presupune ca statul a avut in ultima luna din acest an un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.

Surse oficiale au declarat, la sfarsitul anului trecut, ca autoritatile publice locale, in special primarii PDL, au primit informatii ca deficitul bugetar se situeaza la sfarsitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB si au exercitat presiuni asupra Ministerului Finantelor pentru a primi mai multi bani pe final de an.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara in acea perioada ca datele estimative indica pentru 2011 o rata de crestere economica de 1,7% si un deficit bugetar de 4,1% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri