Bancile au subscris in total obligatiuni de 2,507 miliarde lei, iar valoarea programata a licitatiei era de 700 milioane lei.

Cea mai recenta licitatie pentru astfel de titluri a fost organizata pe 8 decembrie, cand Ministerul Finantelor a atras 743,4 milioane lei, la un randament in scadere usoara, la 7,15% pe an.

Unii analisti estimau ca la licitatia de joi randamentul mediu va cobori la aproximativ 7% sau mai jos, avand in vedere scaderile usoare inregistrate la precedentele licitatii pentru titluri de stat.

In luna ianuarie, Finantele intentioneaza sa imprumute 4,5 miliarde lei, prin licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie si redeschiderea a trei emisiuni de obligatiuni. Cea mai mare suma, de 3 miliarde lei, ar urma sa fie imprumutata pe termen scurt.

Citeste si:

Urmatoarea licitatie este programata luni, 9 ianuarie, cand Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie pe un an in valoarede 1,2 miliarde lei.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa emita in primul trimestru pe piata interna titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 miliarde lei, apropiata de cea din primele trei luni ale anului trecut, insa peste suma imprumutata in perioada octombrie - decembrie 2011.

MFP a imprumutat in anul trecut 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 miliarde lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde euro in 2010.