Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a crescut de la 4,2 puncte procentuale in trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale, informeaza Mediafax.

Majorarea CDS implica o crestere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari.

CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Probabilitatea cumulativa de default a Romaniei a urcat de la 26,2% in trimestrul al treilea la 27,3% in trimestrul al patrulea, se arata in raportul CMA.

Citeste si:

Aproape toate tarile au inregistrat cresteri ale costurilor de asigurare a datoriilor in perioada foarte volatila pe pietele financiare din noiembrie.

Conform asteptarilor, Grecia a ramas cea mai riscanta tara din lume, pozitie pe care a ocupat-o pe parcursul intregului an.

Grecia a avut in trimestrul al patrulea un CDS de 84,53 puncte procentuale si o probabilitate cumulativa de default de 93,8%. Top zece estre completat de Portugalia, Pakistan, Venezuela, Argentina, Irlanda, Ucraina, Egipt, Ungaria si Italia.