Inflatia anuala a coborat in 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, in principal ca efect al stagnarii preturilor alimentare, iar inceputul acestui an va duce inflatia spre 2%, pe fondul efectului de baza, potrivit analistilor chestionati de wall-street.ro.
„Cu inflatia de 3,1% in intervalul 2%-4%, BNR si-a atins tinta dupa patru ani in care inflatia a depasit limita superioara a intervalului, din cauza unor factori care nu erau sub controlul politicii monetare”, spune Florentina Cozmanca, economistul RBS Bank Romania.

Datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica arata ca preturile de consum au urcat in decembrie cu 0,23%, fiina astfel sub asteptarile pietei, de 0,4%. In noiembrie, inflatia anuala s-a cifrat la 3,4%.

Pe intreg anul trecut, marfurile alimentare au avut pe medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), in timp ce preturile la marfurile nealimentare si servicii au crescut cu 4,45% si 4,23%.

In structura, insa, unele marfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de baza, cum ar fi zaharul (+18,65%) sau ouale (+15,37%).

Tarifele la energia termica au adus cele importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari in medie cu 24,8% fata de decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al caror pret s-a scumpit cu 19,68%.

Inflatia poate cobori spre 2% in primavara acestui an

Economistii chestionati de wall-street.ro considera ca inflatia nu va mai fi o problema in prima parte a acestui an, ea fiind fortata sa coboare spre 2% datorita efectului de baza, dar tot acest efect o va inpinge in a doua parte a anului spre 3,5%-4%.

„E greu de crezut ca pana la sfarsitul anului inflatia va fi sub 3%, dar in prima parte a anului ar putea sa coboare sub acest nivel datorita efectului de baza, intrucat primele luni din 2011 au fost rate ale inflatiei ridicate”, a declarat pentru wall-street.ro, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Ea estimeaza ca inflatia ar putea cobori pana la o rata anuala de 2,6%, dar ulterior va urca spre 3,5%, poate si 4%, in functie de productia agricola.

Oriucm, Hancila apreciaza ca o astfel de rata anuala este foarte buna pentru o economie emergenta ca a Romaniei, care inca mai are de recuperat decalajele fata de Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, este chiar mai optimist si cred ca inflatia poate „sa se duca in martie-aprilie spre 2%”, datorita efectului de baza.

Ulterior, rata anuala va incepe din nou sa creasca pana la 3,5%, potrivit estimarilor Raiffeisen Bank Romania.

„Cel mai probabil in 2012, chiar daca anul agricol va fi normal, ceea ce ar fi un scenariu foarte optimist, vom avea inflatii lunare pozitive in lunile de vara, ceea ce va trage inflatia anuala in sus”, a explicat Dumitru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri