24 Februarie 2006

Aprecierea leului ingroapa exporturile

Aprecierea monedei nationale si cresterea pretului la utilitati au provocat anul trecut reducerea potentialului de export cu circa patru miliarde de euro, sustin reprezentantii firmelor exportatoare. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu, a declarat ca volumul exporturilor s-a redus anul trecut, din punct de vedere cantitativ, pentru circa 50% dintre marfurile romanesti. "Dupa dublul soc de anul trecut, respectiv aprecierea cu circa 20% a monedei nationale si cresterea cu 20% a pretului la utilitati, inceputul de an debuteaza cu o depreciere a euro cu circa 2.000 de lei vechi si o noua ajustare a pretului la energie electrica si gaze. Efectele s-au resimtit si se vor resimti si in acest an asupra tuturor firmelor exportatoare romanesti sau straine", a apreciat Ionescu.

Industria sticlei, lovita in plin

In opinia lui Ionescu, cele "mai lovite" domenii sunt industria sticlei si cea a celulozei si hartiei. De asemenea, industria chimica, industria usoara si cea a mobilei sunt sectoare care au inregistrat pierderi importante in 2005. "Exporturile au fost lasate la ruleta cursului de schimb si a unor angajamente aberante pe care Romania si le-a asumat in fata Uniunii Europene. Aceste elemente vor duce la transformarea Romaniei dintr-un membru modern al UE intr-o colonie moderna", a precizat oficialul ANEIR.

El a apreciat ca pe fondul acestor probleme deficitul comercial va continua sa se adanceasca si in acest an ajungand pana la 12 miliarde de euro, iar numarul firmelor falimentare din domeniul productiei pentru export se va dubla. In plus, Ionescu mentioneaza ca sunt firme straine care intentioneaza sa inchida fabricile din Romania, deoarece nu mai obtin profit si aleg sa se mute in Albania si Ucraina.

Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Constatin Sava, a apreciat la randul sau ca se va ajunge in situatia in care firmele nu vor mai plati taxe si impozite la buget, investitiile si salariile vor fi blocate, iar sfarsitul anului 2006 va aduce un dezastru economic. Opinia acestora a fost impartasita si de presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini. "Aceste elemente vor determina reducerea la jumatate a industriei usoare. Anul 2005 a insemnat un an foarte prost si pentru noi, productia industriala inregistrand reduceri de 30-50%", a apreciat Grapini.



Citeste si