16 Ianuarie 2012

Topul celor mai libere economii din lume. Unde se plaseaza Romania?



Libertatea economica este o componenta esentiala a libertatii, pentru ca incurajeaza oamenii sa lucreze, sa produca, sa consume, sa detina active, sa realizeze schimburi si sa investeasca. Citeste un top pe 2012 al libertatii economice realizat de The Heritage Foundation. Afla unde se plaseaza Romania in acest clasament.

Statele Unite

Cea mai mare economie a lumii ocupa de abia a zecea pozitie in topul libertatii economice realizat de The Heritage Foundation.

SUA au obtinut un scor de 76,3 puncte in 2012, cu 1,5 puncte mai mic decat anul trecut, ca urmare a deteriorarii unor aspecte importante precum coruptia, libertatea de a investi si cheltuielile guvernamentale.

Irlanda

Economia Irlandei este a doua din Europa in functie de libertatea economica, dupa Elvetia, si ocupa pozitia a noua in clasamentul mondial. Scorul Irlandei a scazut cu 1,8 puncte in ultimul an, la 76,9 puncte.

Irlanda a inregistrat una dintre cele mai puternice scaderi in topul din 2012, in contextul in care a pierdut puncte la management-ul cheltuielilor guvernamentale si la libertatea monetara.

Mauritius

Mauritius ocupa locul opt in clasamentul mondial cu un scor al libertatii economice de 77 puncte.

Scorul din 2012 este cu 0,8 mai mare decat anul trecut, in contextul imbunatatirilor consemnate in sfera drepturilor de proprietate, libertatii monetare si a administrarii cheltuielilor bugetare.

Chile

Scorul libertatii economice in Chile este de 78,3 puncte, cu 0,9 puncte mai mare decat in 2011, ceea ce plaseaza economia sud-americana pe locul 7 la nivel mondial.

Chile are cea mai mare libertate economica din America Centrala si de Sud, realizand progrese fata de anul trecut in ceea ce priveste drepturile de proprietate, reducerea coruptiei si libertatea monetara.

Canada

Canada este a sasea tara din lume in functie de libertatea economica, cu un rating de 79,9 puncte. Scorul Canadei a scazut fata de anul trecut cu 0,9 puncte.

Canada ramane totusi cea mai libera economie din America de Nord.

Elvetia

Elvetia este cea mai libera economie dintre tarile Europei, cu un scor de 81,1 puncte, ceea ce este cu mult peste media la nivel global.

Punctajul Elvetiei a scazut cu 0,8 puncte fata de 2011, dupa ce a inregistrat inrautatiri la capitolele coruptie, libertatea de a face afaceri si cheltuielile guvernamentale.

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda este a patra cea mai libera economie din lume, cu un scor de 82,1 puncte. Scorul este cu 0,2 puncte mai mic decat in 2011, in conditiile in care imbunatatirile consemnate in libertatea fiscala nu au compensat declinul in aria libertatii de a investi.

Totodata, Noua Zeelanda ocupa tot pozitia a patra in clasamentul regiunii Asia-Pacific cu un scor peste media globala si regionala.

Australia

Australia are un scor al libertatii economice de 83,1 puncte in clasamentul The Heritage Foundation pe 2012.

Punctajul Australiei a crescut cu 0,6 puncte in ultimul an, ceea ce reflecta scorurile mai bune inregistrate in segmentele libertatii comertului, celei fiscale si a cheltuielilor guvernamentale.

Singapore

Singapore este a doua economie din lume in ceea ce priveste libertatea, cu un scor de 87,5 puncte, usor mai mare decat cel din 2011.

Singapore si-a imbunatatit situatia in ceea ce priveste coruptia si libertatea sistemului financiar.

Hong Kong

Hong Kong are cea mai libera economie din lume, cu un scor de 89,9 puncte in 2012. Ratingul este cu 0,2 puncte mai mare decat anul trecut, cu imbunatatiri in ceea ce priveste coruptia, dar cu un usor declin al libertatii monetare.



Romania

Romania are un scor al libertatii economice de 64,4 puncte, ceea ce o plaseaza pe locul 62 in topul mondial pe 2012. Punctajul este cu 0,3 puncte mai scazut decat anul trecut, din cauza deteriorarii libertatii mediului de business si a agravarii coruptiei.

In clasamentul The Heritage Foundation, Romnia a fost surclasata de Bulgaria, care ocupa locul 61, dar si de economii precum Botswana sau Barbados.






Citeste si