Spre nemultumirea ungurilor care s-au considerat intotdeauna superiori vecinilor mai saraci din Est, Romania ar putea da lectii Ungariei in privinta acordurilor de sprijin financiar cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza Reuters, scrie Mediafax.
"Prin respectarea conditiilor unui program similar (de finantare externa - n.r.), Bucurestiul a reusit sa reaseze economia pe drumul catre crestere. Acest drum va aduce insa durere pe termen scurt si va pedepsi oficialii care il urmeaza", noteaza agentia.

In contextul tensiunilor severe de pe pietele financiare, care imping in sus costurile de finantare si nivelul datoriilor - prin deprecierea puternica a forintului - premierul ungar Viktor Orban a renuntat la atitudinea ostila fata de institutiile financiare internationale si incearca sa cada la pace.

Insa UE si FMI vor cere probabil atat anularea reformelor care au definit guvernarea Fidesz, cat si introducerea unor noi masuri "compensatorii", care vor presupune probabil austeritate.

Orban va tine cont si de scaderea popularitatii guvernantilor din Romania in sondaje in urma masurilor dure de austeritate implementate in cadrul acordului cu FMI, noteaza Reuters.

"FMI nu a fost prea flexibil in cazul Romaniei si va fi chiar mai putin flexibil in privinta Ungariei. Va dori sa rastoarne principalele reforme ale Fidesz, chestiune foarte sensibila pentru electoratul partidului, situatie care va fi extrem de dificila", comenteaza Nicholas Spiro, economist specializat in evaluarea riscului de tara.

Intoarcerea lui Orban cu fata catre FMI a determinat aprecierea forintului cu 3% in aceasta saptamana fata de euro, dupa ce a scazut in prima saptamana din an la mai multe minime record si s-a depreciat cu peste 14% in ultimele sase luni din 2011, fata de un declin de numai 2,5% pentru leul romanesc.

Ambele tari au luat imprumuturi de la UE si FMI la finele lui 2008 - inceputul lui 2009, la apogeul crizei financiare mondiale, pentru a depasi combinatia dintre recesiune, retrageri de capital, deprecierea puternica a monedelor si deteriorarea deficitelor externe si asa uriase.

Ungurii au schimbat directia


Ungaria a schimbat insa directia la jumatatea anului 2010, odata cu venirea partidului Fidesz la putere. Orban a intrerupt acordul cu FMI si a luat masuri "pro-crestere" economica, precum cresterea taxelor percepute bancilor si companiilor mari, si reducerea impozitelor pentru firmele mici si pentru populatie.

Guvernul a nationalizat apoi activele sistemului privat de pensii, de 13 miliarde de dolari, pentru a acoperi o parte din dezechilibrele finantelor publice, si a trecut prin parlament o serie de legi criticate de Comisia Europeana, inclusiv una care ar submina independenta bancii centrale.

Toate cele trei mari agentii de rating, S&P, Moody's si Fitch, au retrogradat ratingul Ungariei in categoria "junk", acuzand directia inpredictibila a politicilor economice.

Ungaria asteapta acum sa intre in recesiune, insa banca centrala a fost nevoita sa creasca agresiv dobanzile anul trecut, la 7%, pentru a combate retragerile de capital si prabusirea forintului.

Costurile de finantare ale Ungariei au crescut de asemenea puternic, la 9-10%, si s-au apropiat de nivelurile de la sfarsitul lui 2008, care au impins guvernul anterior catre un acord cu FMI.

In contrast, guvernul Boc a incheiat anul trecut un nou acord, de precautie, cu FMI, iar Moody's si Fitch au acordat rating investment grade tarii. Economia romaneasca pare pregatita sa performeze mai bine decat regiunea in acest an, cu o crestere de 2%, considera Reuters.

Medicamentul BNR

Totodata, BNR a avut spatiu de manevra pentru a reduce dobanda de politica monetara in doua randuri in noiembrie si ianuarie, la 5,75%.
"A fost un medicament care in final a dat roade", comenteaza pentru Reuters Laurentiu Posceanu, seful Asociatiei Romanie a Antreprenorilor din Constructii.

Premierul Emil Boc va suporta insa costuri politice grele pentru politica de austeritate, iar guvernul ar putea sa nu supravietuiasca alegerilor de anul viitor, considera agentia de presa.

Un sondaj recent Eurobarometru arata ca mai mult de 70% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, aminteste Reuters.

Partidul Fidesz nu risca sa piarda puterea inaintea alegerilor din 2014, insa popularitatea partidului a fost deja afectata serios, coborand cu aproape 50% de la scrutinul din vara lui 2010.

La Budapesta, atmosfera este tensionata, multi unguri osciland intre nemultumirea fata de politicile lui Orban si perspectiva austeritatii sub auspiciile unui nou acord cu FMI.

Romania vs. Ungaria. Stam mai prost decat vecinii, dar suntem perceputi mai bine

Ungaria se afla in ultima perioada sub asaltul investitorilor, fiind la un pas de colaps, desi la nivelul indicatorilor macroeconomici nu sta mai prost decat Romania. Cum poate sa evite Romania soarta vecinilor, in contextul in care este o tara mai saraca decat Ungaria. Citeste aici raspunsul.

Sursa foto: sxc.hu



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri