Oficialii romani au transmis la Viena investitorilor straini ca protestele sunt de inteles, avand in vedere masurile dure de ajustare adoptate de Guvern in perioada anterioara, dar ca nu vor fi crescute cheltuielile sociale, asa cum s-a intamplat in Romania in anii electorali precedenti, informeaza Mediafax.
"Acum sunt oameni in strada care protesteaza impotriva masurilor luate de Guvern, pentru ca au fost intr-adevar foarte dure. Era nevoie ca oamenii sa se elibereze de aceste tensiuni. Dar ce a fost mai rau a trecut, nu mai este nevoie de masuri suplimentare de ajustare. Pentru prima data in istoria Romaniei vom schimba mentalitatea din anii electorali si nu vor fi derapaje cu cheltuielile sociale", le-a spus secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi investitorilor prezenti la panelul privind Romania de la forumul regional organizat la Viena de Euromoney.

El a aratat ca dincolo de angajamentul guvernului privind mentinerea unor cheltuieli sociale in limitele bugetate exista alte cateva argumente de ordin legal care vor impiedica derapajele, precum regulile din legea responsabilitatii sociale care nu permit cresterea cheltuielilor cu sase luni inainte de alegeri si obliga autoritatile ca orice majorare de cheltuieli sa se regaseasca si intr-un surplus de venituri, ceea ce ar intra in conflict cu promisiunea Executivului de a nu mari taxele.

"Si, cel mai important argument ca nu vomn creste cheltuielile sociale este, probabil, acordul de tip preventiv incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Eruopeana", a adaugat Dragoi.

La randul sau, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, in afara discutiilor din programul seminarului, ca protestele din aceste zile sunt rezultatul unui amestec de nemultumiri in randul populatiei, unele legate de reforma in sanatate si altele referitoare la masurile dure de austeritate adoptate in ultimii ani de autoritati.

"Important este ca Romania sa nu fie perceputa ca o tara cu risc de stabilitate. Opiniile trebuie sa fie exprimate liber, dar fara violente, care ar putea sugera o instabilitate interna", a mai spus Popa.

A cincea zi de proteste din Piata Universitatii s-a incheiat fara incident notabile intre protestatari si fortele de ordine.
Actiuni de protest au avut loc, marti seara, atat in Piata Universitatii din Capitala, cat si in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Vaslui, Iasi, Deva, Galati, Timisoara, Targu Mures, Arad, Alba-Iulia, Ploiesti, Slobozia, Pitesti, Giurgiu, Slatina, Craiova, Oradea, Constanta, Suceava si Focsani.

Protestele au fost declansate saptamana trecuta, dupa demisia lui Raed Arafat, in semn de sustinere a fondatorului SMURD. Actiunile de protest au continuat si marti, in ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri