Riscul de faliment al Romaniei a scazut in ultima saptamana

Costul asigurarii datoriilor statului roman impotriva riscului de neplata s-a redus cu 6,6% in ultima saptamana, potrivit datelor Bloomberg citate de Andreea Vass.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a scazut de la 460 puncte pe 15 ianuarie, la 420 de puncte pe 23 ianuarie.

CDS-ul Romaniei se menține mai redus decat in Italia, Ungaria, Irlanda, Portugalia si Grecia. Situatia din Grecia plaseaza aceasta tara in afara statelor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului.

Spania și Bulgaria sunt in continuare mai puțin riscante decat Romania, cu valori ale CDS-urilor cifrate la 362 si respectiv 368 de puncte.

CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, evolutia acestora influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Nivelul CDS pentru Romania a crescut cu 75% de la inceputul lunii august 2011 și pana in prezent, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri